Προ των ευθυνών της θέτει την ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος Ρεν, προκειμένου αυτή να ενστερνιστεί και να εφαρμόσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιγράφει στην πρώτη έκθεση που συνέταξε και υπέβαλε στον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσεως της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ο Επίτροπος (και αντιπρόεδρος της Κομισιόν) Όλι Ρεν, ο οποίος επιβλέπει το έργο της task force, τόνισε ότι «η Ομάδα Δράσης αποτελεί εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Kαι πρόσθεσε: “Η επιτυχία της εξαρτάται από το αν οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να την χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας”.
Με βάση την πρώτη τριμηνιαία έκθεση που υπέβαλε στον Πρόεδρο Barroso και στην ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει τώρα να οριστικοποιηθεί, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ένας εκτενής χάρτης πορείας για την παροχή της Τεχνικής βοήθειας.
Τώρα η Ελλάδα καλείται εκτός από την εξυγίανση των δημοσιονομικών της να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα βαθιάς διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και να καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Με βάση την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες.
Η πρώτη έκθεση της Ομάδας Δράσης αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα απτά επιτεύγματά της, ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:
– Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Eπιχειρήσεων (ΜΜΕ).
– Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών: Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
– Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η Ειδική Ομάδα καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον• να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη δημόσιας υγείας• και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές.
O κ. Ράϊχενμπαχ είπε παρουσιάζοντας την έκθεση πως η Task Force της οποίας είναι επικεφαλής και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».
Είπε ότι η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι μπορούν άμεσα να εισπραχθούν φόροι 8 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος και υποσχέθηκε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου.
Και μπήκε αμέσως στο ψητό. Τρεις είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βάρος:
– παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων
– πρόγραμμα HELIOS
– Διαχείριση απορριμμάτων
Επίσης ανέλυσε με ποιόν τρόπο η Ελλάδα θα πάψει να είναι μπανανία. Σύμφωνα με τον κ. Ράϊχενμπαχ πρέπει να γίνουν:
– Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση: αναζήτηση ικανών στελεχών, καλύτερη διάρθρωση και συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση διαφθοράς.
– πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον (μνημόνευσε τις προσπάθεις του κυρίου Χρυσοχοϊδη τουλάχιστον 4 φορές) με μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγές στις χρήσεις γης, κανόνες ανταγωνισμού.
– Φορολογία: ενίσχυση μηχανισμου είσπραξης φόρων, ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών, καλύτερος έλεγχος μεγάλων και πλούσιων φορολογούμενων, διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων.
– έλεγχος δαπανών: θα ενισχυθεί το ΓΛΚ και η διεύθυνση προϋπολογισμού, έλεγχος στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, έλεγχοι δαπανών στα υπουργεία.
– μέτρα ελέγχου δαπανών στη δημοσια υγεια: μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ
– αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητος στην Αγορά: χρηματοδότηση από την ΕΕ που από 78% φτάνει στο 85% και προοπτικά στο 95%, δεσμεύσεις του επιτρόπου Χάαν για να διατεθούν 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεύρυνση των δικαιούχων των προγραμμάτων με περισσότερες επιχειρήσεις κλπ (μέχρι τον Δεκέμβριο θα έλθει πάλι στην Ελλάδα ο κ.Χάαν)
– Αποκρατικοποιήσεις: ενίσχυση ταμείου Αξιοποίησης με «καλούς πραγματογνώμονες» και συμβούλους, κυρίως σε θέματα real estate.
– αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταχύτερη επίλυση διαφορών κλπ
– αντιμετώπιση των προβλημάτων Μετανάστευσης με δύο σχέδια, για τη φύλαξη συνόρων και με προγράμματα και κονδύλια από το πρόγραμμα SOLID για την διαχείρηση ανθρώπινων ροών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αχαϊα: ”Ο πραγματικός μας πρωθυπουργός είναι ο Χ.Ράιχενμπαχ”!
” Έλληνες ο Ράιχενμπαχ είναι ο νέος σας πρωθυπουργός”!
Ράιχενμπαχ: “Βρίσκομαι στην Ελλάδα γιατί το ζήτησε ο πρωθυπουργός σας”