«Οι επαφές τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε μία κατάσταση, όπου φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι η αποστολή για την αξιολόγηση, περιλαμβανομένων των επικεφαλής της, θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε αξιωματούχος που είναι κοντά στους δανειστές. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η αποστολή θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εν μέσω ανησυχιών ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κινείται ήδη προς μία κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. «Θα είναι το ΔΝΤ μέσα ή έξω;» ρώτησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συζητήσεις, προσθέτοντας: «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι αυτό είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ – αλλά το ΔΝΤ γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που θα μπορούσε να θέλει κανείς».
Τις περασμένες εβδομάδες, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, η αντιπαράθεση έγινε όλο και πιο έντονη, «με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάσσουν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας είχαν έντονο διάλογο στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) την περασμένη εβδομάδα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, σημείωναν ότι «η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών των πιστωτών (των θεσμών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ) παραμένει και η μόνη λύση πιθανόν να είναι να επιστρέψουν οι διαπραγματευτές για το πρόγραμμα στην Αθήνα με μία συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων – ακόμη και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αν η λίστα θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος για (πρωτογενές πλεόνασμα) 3,5% του ΑΕΠ (το 2018)».
Οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για το πόση προσαρμογή χρειάζεται, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η ΕΕ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα, χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα 1% του ΑΕΠ στην περίπτωση αυτή. Το ΔΝΤ επιμένει, επίσης ότι χρειάζεται σαρωτική ελάφρυνση χρέους για να καταστεί δυνατή η επίτευξη από την Ελλάδα του στόχου για το 2018, «κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για το Βερολίνο», σημειώνουν οι Financial Times.
Στο ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, ασκήθηκε έντονη πίεση να χαλαρώσει τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, μία περίοδο που η Ευρώπη δυσκολεύεται με μία μαζική εισροή μεταναστών και η Βρετανία βρίσκεται εν μέσω δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Η Ελλάδα, όμως, δεν χρειάζεται τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έως τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους ύψους 3,5 δις. ευρώ, και το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη για μία συμφωνία – οδηγώντας ορισμένους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι ο κ. Πολ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είναι υπέρ του να τερματίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει η εφημερίδα.
Αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «θα ήθελε να είναι κάπως πιο ευέλικτο, αλλά η συμφωνία για το πρόγραμμα έχει σαφείς στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη γερμανική Βουλή και δεν τολμούν να τους αλλάξουν». Ένα υψηλόβαθμο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λυθεί η μεταναστευτική κρίση και είναι έτσι αντίθετος στο να επαναλάβει το περυσινό δράμα, όταν προωθούσε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, η καγκελάριος Μέρκελ είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τους στόχους του προϋπολογισμού ή να παραχωρήσει σαρωτική ελάφρυνση του χρέους – και τα δύο πρέπει να εγκριθούν από μία όλο και περισσότερο εχθρική γερμανική Βουλή – και ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι αν εμμείνει το ΔΝΤ, «τότε θα έχουμε πρόβλημα».