Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Reuters: Το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέο κούρεμα

Reuters: Το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέο κούρεμα

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι επικεφαλής της τρόικα είναι σίγουρο πως στην επίσκεψή τους στην Αθήνα θα διαπιστώσουν πως το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters αναφέρουν ξεκάθαρα πως η Ελλάδα είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, κάτι που σημαίνει ότι μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι απαραίτητη, με τους αξιωματούχους να σημειώνουν με νόημα πως το κόστος θα πρέπει να βαρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΚΤ να χρειαστεί να κουρέψουν ένα μέρος από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να είναι σε βιώσιμη βάση.

Ωστόσο, οι τρεις αξιωματούχοι επισημαίνουν πως αν και κάτι τέτοιο είναι απόλυτα αναγκαίο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ δεν δείχνουν έτοιμες να αναλάβουν τόσο δραστικές αποφάσεις.

Η κατάσταση στην Ελλάδα “έχει εκτροχιαστεί”, είπε ο ένας αξιωματούχος. “Η ανάλυση (της Τρόικας) θα είναι φρικτή”. Ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε πως η ανάλυση θα δείξει πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα φτάσει το -7% (προβλεπόταν -5%), κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. “Τίποτε δεν έχει γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες”, υποστήριξε ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις λόγω των εκλογών. “Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο, και σε ό,τι αφορά το λόγο χρέους”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που φέρεται κατά το πρακτορείο να χαράσσει πολιτική και να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα.

Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να επιτύχει το στόχο της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 160% ως το 2020, με τον έναν εκ των τριών αξιωματούχων να υπολογίζει ότι η υπέρβαση θα είναι ως και 10 εκατοστιαίες μονάδες (ή περίπου 30 δισ. ευρώ). Συνεπεία αυτού του γεγονότος το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δανεισμού, κάτι που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πράξει εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι του. Αυτό –προσθέτει το Ρόιτερς– συνεπάγεται πως η ΕΚΤ και η ευρωζώνη θα πρέπει να επωμιστούν όλο το κόστος. Και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαζόταν νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κάτι τέτοιο “δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα πολιτικά ακόμα, διότι ουδείς θα ήθελε να αρχίσει αυτή την συζήτηση”, είπε ο πρώτος αξιωματούχος. Το ζήτημα της απομείωσης χρέους που διακρατούν κράτη “γίνεται όλο και πιο περίπλοκο”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, τουλάχιστον έξι κράτη-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται κατ’ απόλυτο τρόπο σε μια τέτοια προοπτική, όχι μόνο διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροί τους στόχους που τίθενται αλλά και διότι το κόστος θα το επωμίζονταν οι φορολογούμενοι των ευρωπαϊκών αυτών χωρών.

“Η πολιτική δυναμική είναι αντίθετη στην οικονομική δυναμική”, είπε η μια από τις πηγές. “Η οικονομική επιχειρηματολογία είναι σαφής –οφείλουμε να αναδιατάξουμε το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο– αλλά δεν υφίσταται ουδεμία πολιτική προθυμία” γι’ αυτό, εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Επέλαση” αμερικανών στην Αθήνα – Τι σκοπούς έχουν για την κρίση

Η επέλαση της τρόικας – Τι θέλει στην Αθήνα ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε