“Μαύρο” είναι το μέλλον της Ελλάδα, όπως εκτιμά το Reuters, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αδιέξοδο εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Όπως διαπιστώνει, ενώ η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν εισέλθει σε μια ακόμα έντονη αντιπαράθεση για την πορεία του προγράμματος και την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων προς εκταμίευση της επόμενης δόσης, τα μακρο-οικονομικά στοιχεία της Ελλάδος προϊδεάζουν ότι οι απλοί Έλληνες θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Reuters βεβαίως αναφέρεται στο γεγονός της συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο είχε συρρικνωθεί στην αρχή του 2016.
Στο κείμενό του, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει και τη μικρή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 25,8% στο 23%, «που όμως συνεχίζει να αφήνει περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού άνεργο».
Ο ελληνικός πληθωρισμός “εκτινάχθηκε” σε 1,5% τον Ιανουάριο του 2017 – σε 12μηνη βάση – που αποτελεί την υψηλότερη τιμή του για σχεδόν μια πενταετία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Αυτό μπορεί να είναι θετικό λόγω του ότι σηματοδοτεί πως μια πενταετία αποπληθωρισμού τελείωσε, όμως οι αυξανόμενες τιμές δεν θα είναι παρηγοριά στους ανέργους ή στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση συντάξεων 11 φορές στο πλαίσιο της λιτότητας που επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδος”, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Μαζί με τα αρνητικά, το διεθνές πρακτορείο δεν ξεχνά και τα όποια θετικά στοιχεία, όπως η οριακή ανάπτυξη 0,3% που πραγματοποίησε η Ελλάδα το 2016 – έναντι εκτιμήσεων για 0,3% ύφεση – ενώ και στο δημοσιονομικό “μέτωπο” το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ του ελληνικού προϋπολογισμού ξεπέρασε τον στόχο πλεονάσματος 0,5%.
Μένει να φανεί αν θα είναι “πολιτικά πραγματοποιήσιμα” νέα μέτρα λιτότητας, όμως “τα τελευταία ελληνικά στοιχεία δεν βοηθούν ακριβώς στη δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου [διαπραγματεύσεων] και το υφιστάμενο αδιέξοδο μπορεί να πλήξει περαιτέρω την οικονομία”.
Πηγή: Reuters