- Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει πως δεν θα υπάρξει κούρεμα των δανείων - “Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν επιλυθεί πλήρως έως το 2014” δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ - Ντράγκι: Ξέκοψε τα περί διαγραφής του ελληνικού χρέους και ζητά νέους όρους για τη νέα βοήθεια - Πιθανή επιλογή μια πρώιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου
Μετά την αξιολόγηση της τρόικας, τον Νοέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, η Ελλάδα δε θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση πριν το δεύτερο μισό του 2014, όμως η απόφαση πρέπει να ληφθεί τον Νοέμβριο, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάσει καταστατικού δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης αν αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, “κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι επιλογές περιλαμβάνουν μία πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ένα βραχυπρόθεσμο ομόλογο και την αναδιανομή αχρησιμοποίητων πόρων από τα πακέτα διάσωσης που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα”.
Το άρθρο σημειώνει πως το ΔΝΤ πιέζει, για κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του λόγου χρέους κάτω από το 110% το 2022. Η ελάφρυνση αυτή, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον περασμένο Δεκέμβριο, θα περιορίζεται σε μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης, καθώς και σε μείωση της συνεισφοράς της χώρας στα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα.
Ωστόσο, αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτιμά ότι η μείωση του επιτοκίου δε θα είχε σημαντικά αποτελέσματα. “Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο τρίμηνου EURIBOR 0,22-0,23%, συν ένα περιθώριο 0,5%. Αν αφαιρέσεις αυτό το περιθώριο, αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να πάρει η Ελλάδα – αυτό είναι 265 εκατ. ευρώ”, δηλώνει στο Reuters.
Την ίδια ώρα άλλος αξιωματούχος δηλώνει: “Δε θα υπάρξει κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων, δε θα συμβεί. Δεν μπορώ να το φανταστώ να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ. Αν τα δάνεια μετατρέποντας σε δωρεές, θα άλλαζε τόσο θεμελιωδώς τη φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, που δε βλέπω καμία προθυμία γι’ αυτό”.
Ακόμα και ο ”σκληρός” Γ. Ντάισενπμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για νέα βοήθεια στην Ελλάδα, με πιθανότερη τη νέα μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης.
”Η Ελλάδα δεν θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα πριν το 2014 και κατά συνέπεια είναι ρεαλιστικό να εκτιμά κανείς ότι θα υπάρξει νέα στήριξη από την ευρωζώνη προτού βγει η χώρα στις αγορές” δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισενπμπλουμ.
Διαβάστε την είδηση για τον επικεφαλής του Eurogroup
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί να υποστεί ζημιές στα ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατεί, προκειμένου να παράσχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν η ΕΚΤ θα συμμετείχε σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ντράγκι απάντησε «όχι». Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από νέους όρους.
Διαβάστε της είδηση για όσα είπε ο κ. Ντράγκι
Διαβάστε
Η συζήτηση για το «κούρεμα» βλάπτει την Ελλάδα
Η Ελλάδα ”κλείνει” την Γερμανική Βουλή!
Γερμανοί επιχειρηματίες: Όχι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους