Site icon NewsIT
07:14 | 11.10.17

Ρεύμα: Εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως και 80% – Καμία αύξηση λέει το υπουργείο

ΔΕΗ
Newsit Newsroom

Δια της τακτικής των διαρροών το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος λέει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αντιθέτως υπόσχεται εκπτώσεις ως και 80%.

Δεν θα γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ θα υπάρξουν εκπτώσεις έως 80 % για τους φτωχούς δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Αυτό είπε πηγή του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σε απάντηση των δημοσιευμάτων για επερχόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μάλιστα οι εκπτώσεις θα γίνουν με δικλείδες ασφαλείας, όπως η περιουσιακή κατάσταση για να προλαμβάνονται κρούσματα κατάχρησης των επιδοτούμενων τιμολογίων.

Τι λέει το υπουργείο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, το ΥΠΕΝ έχει υιοθετήσει την εκτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ως προς το ύψος του ποσού που δικαιούται να ανακτήσει η ΔΕΗ για την περίοδο 2012 – 2016, δηλαδή 360 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. που διεκδικεί η ΔΕΗ. Η ανάκτηση – σύμφωνα με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις – θα γίνει χωρίς αύξηση των τιμολογίων και είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ένα μέρος του κόστους να αναληφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα εισπράξει τα οφειλόμενα σε βάθος πενταετίας, που σημαίνει ότι στο μεταξύ θα έχουν τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Έτσι το συνολικό κονδύλι για τις ΥΚΩ (που καλύπτει κατά κύριο λόγο το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών) θα βαίνει μειούμενο και θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό τα ποσά που θα ανακτώνται από τη ΔΕΗ θα είναι μικρότερα τα τρία πρώτα χρόνια (2018-2020) και μεγαλύτερα από το 2020 και μετά οπότε θα έχει διασυνδεθεί η Κρήτη.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην κλίμακα της χρέωσης των ΥΚΩ προκειμένου να γίνει πιο ομαλή η κλίμακα της επιβάρυνσης, ανάλογα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ διαμορφώνονται τρία κλιμάκια (0-1600 κιλοβατώρες, 1600 – 2400 και το υπερβάλλον) ενώ η υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης (π.χ. αν κάποιος καταναλώσει 1601 κιλοβατώρες) δεν θα συνεπάγεται – σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει σήμερα – ότι το σύνολο της κατανάλωσης θα τιμολογείται με την υψηλότερη κλίμακα. Το νέο καθεστώς αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2018.

Πρακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα κλίμακα διατηρείται χωρίς αλλαγές η χρέωση που ισχύει σήμερα για τις καταναλώσεις έως 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ενώ για όσους καταναλώνουν 1601-2000 κιλοβατώρες προκύπτει ελάφρυνση μέχρι 10 ευρώ και από 2001-3000 κιλοβατώρες η ελάφρυνση κυμαίνεται από 25 ως 50 ευρώ το τετράμηνο. Από 3001 κιλοβατώρες και πάνω, η ελάφρυνση ξεκινά από τα 35 ευρώ και βαίνει μειούμενη ενώ όσοι καταναλώνουν πάνω από 4000 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθούν (βλ. σχετικό γράφημα). Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, πολλοί καταναλωτές που επέλεξαν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είδαν σημαντικά αυξημένους λογαριασμούς εξαιτίας των αυξημένων χρεώσεων που προέκυπταν από την κλίμακα των ΥΚΩ.

Νέο καθεστώς θα ισχύσει και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με το νέο πλαίσιο θα παρέχονται εκπτώσεις έως 80 % στις χρεώσεις για την ενέργεια στους δικαιούχους με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ η κλίμακα των εκπτώσεων θα βαίνει μειούμενη ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία. Δηλαδή ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα αλλά με μεγάλη ακίνητη περιουσία θα εντάσσεται μεν στο ΚΟΤ αλλά με χαμηλότερες εκπτώσεις.

Πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαίωσαν εξάλλου χθες ότι η διαπραγμάτευση με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ αναφορικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει «κλείσει» ως προς τον ΑΗΣ Φλώρινας (υφιστάμενη μονάδα και άδεια κατασκευής για δεύτερη) που θα περιληφθεί στο «καλάθι» αλλά παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Στο «πακέτο» της διαπραγμάτευσης περί τα ενεργειακά περιλαμβάνεται επίσης η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις τοπικές εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου. Τέλος, αναφορικά με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τονίζεται πως η μετοχική σύνθεση θα οριστικοποιηθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει πέντε μετόχους με συμμετοχή εκάστου κατά 20 % . Συγκεκριμένα, την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, την ναυτιλιακή Gaslog του ομίλου Λιβανού, τη ΔΕΠΑ και δύο εταιρίες από τη Βουλγαρία και την ΕΕ ή τις ΗΠΑ.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version