Η νέα μεγάλη βουτιά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των καυσίμων, αφενός προκαλούν ικανοποίηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που βλέπουν την ομαλοποίηση της κατάστασης στο ενεργειακό κομμάτι, και αφετέρου φέρνουν αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι καλύτερα του αναμενομένου.
Την ώρα που φυσικό αέριο και ρεύμα πέφτουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική αναθεώρηση κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα για την ανάπτυξη του 2023 – θα προσεγγίσει το 2,5% – ενώ σημαντικά χαμηλότερο θα είναι και το έλλειμμα του 2022, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικά στο 1%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και ενώ αυτή την στιγμή τουλάχιστον στο κομμάτι της ενέργειας τα νέα είναι κάτι περισσότερο από καλά, υπάρχουν δύο μεγάλα αγκάθια που ναρκοθετούν την ευφορία που προκύπτει και αυτά δεν είναι άλλα την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σημαντική μείωση σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Η ανακοίνωση των τιμολογίων από την ΔΕΗ, για τον Απρίλιο που καταγράφουν νέα σημαντική πτώση σχεδόν 16% και προσδιορίζουν την τιμή ανά κιλοβατώρα οριακά πιο πάνω από το επίπεδο που χορηγείται η επιδότηση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να πάψει η χορήγηση επιδότησης, αφού αν αυτό συμβεί θα είναι μόλις 6 λεπτά η κιλοβατώρα, αφού η τιμή βάσης που έχει οριστεί είναι τα 15,9 λεπτά και η τιμή που δόθηκε από την ΔΕΗ είναι 16,5 λεπτά. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί αυτή η μικρή αυτή την φορά επιδότηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου αυτή υποχώρησε χθες, μετά από πολλούς μήνες, κάτω και από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα το συμβόλαιο Απριλίου βρέθηκε στα 39 ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2022.
Μειωμένες και οι τιμές στο πετρέλαιο
Σε ότι αφορά την διεθνή τιμή του Brent, χθες ήταν πραγματικό ασανσέρ, αφού κινήθηκε σε ένα εύρος από 70,13 δολάρια το βαρέλι έως και 73,86 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Μαρτίου η τιμή για το Brent ήταν στα 86 δολάρια το βαρέλι.
Οι λιανικές τιμές σε βενζίνη και diesel σημείωσαν νέα κάμψη κατά 3 έως 5 λεπτά και δεν αποκλείεται αυτή η τάση να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, η ακρίβεια στα τρόφιμα. Πρόκειται για την «μαύρη τρύπα», της οικονομίας, με τις τιμές στα είδη διατροφής να μην δείχνουν την παραμικρή διάθεση αποκλιμάκωσης και οι αναλυτές αναφέρουν ότι απτά σημάδια μείωσης των τιμών, δεν πρόκειται να φανούν στην αγορά πριν από το προσεχές καλοκαίρι.
Αρνητικό είναι βέβαια είναι και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που αφενός δημιουργεί συνθήκες για σημαντικό περιορισμό της ζήτησης και κατά συνέπεια φέρνει πιο κοντά την επιβράδυνση ή ακόμη και την ύφεση στην οικονομία και αφετέρου διαμορφώνονται συνθήκες για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.