Site icon NewsIT
18:04 | 26.04.16

Στον “αέρα” η συμφωνία, κίνδυνος για τη ρευστότητα – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για την διαπραγμάτευση!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Η συμφωνία είναι ακόμη στον αέρα και κανείς ακόμη δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν θα προλάβουν κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα ώστε τη Μεγάλη Πέμπτη να συνεδριάσει το Eurogroup. Αν δεν υπάρξει σύγκλιση μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, οι δανειστές θα αναχωρήσουν έως την Μ. Παρασκευή από την Αθήνα για να επιστρέψουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι υπήρξαν και νέες υποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια όλα δείχνουν ότι τα ανοιχτά ζητήματα έκλεισαν. Στο θέμα των κόκκινων δανείων όλα δείχνουν ότι η συμφωνία έκλεισε στην παράταση για πώληση κόκκινων δανείων για ενάμιση χρόνο και όχι για τρία όπως αρχικά επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.
Το μέγα ζήτημα του αφορολόγητου φαίνεται να το κερδίζει η πλευρά των δανειστών με τους Έλληνες πολίτες να βγαίνουν για ακομη μια φορά χαμένοι καθώς οι πληροφορίες που ήρθαν μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών λένε ότι το αφορολόγητο πέφτει κάτω από τα 9.90 ευρώ.
Η συμφωνία φαίνεται να λέει πως το αφορολόγητο πέφτει στα 8.900 ευρώ και θα υπάρχει προσαύξηση μόνο για όσους έχουν παιδιά, δηλαδή για να έχει κανείς τα 9.090 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει 2 παιδιά.

Την ίδια ώρα όμως μένουν ανοιχτά ζητήματα όπως αυτό των επιπλέον μέτρων, αλλά και κάποιες τελικές λεπτομέρειες για τα εισπρακτικού τύπου μέτρα όπως η αύξηση ΦΠΑ και η αύξηση στον φόρο στα καύσιμα.

Εδώ όλα δείχνουν πως εάν υπάρξει ανάγκη και προκειμένου να κλείσει η συμφωνία έγκαιρα δεν αποκλείεται να δούμε επιπλέον αύξηση στον φόρο καυσίμων, κάτι που θα σημάνει μαζί με τον ΦΠΑ αύξηση στην τιμή της λιανικής πάνω από 10 με 12 λεπτά το λίτρο, αλλά και αυξήσεις σε περισσότερα προϊόντα μέσω του ΦΠΑ.

Ρευστότης μηδέν

Μεγάλος αντίπαλος είναι ο χρόνος αφού, εκτός του ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά η προσοχή της ΕΕ στρέφεται στο θέμα Brexit, οι ταμειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου γιγαντώνονται.
Μπορεί να έχουν γίνει κινήσεις για την μεταφορά των διαθεσίμων σε Νοσοκομεία, ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ, Βουλή και άλλους φορείς του δημοσίου αλλά αυτό δεν θα τελειώσει εδώ αν υπάρξει αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version