Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Η Σ.Αραβία ρίχνει πετρέλαιο στην αγορά
”H Σαουδική Αραβία προσφέρει στους μεγάλους πελάτες της στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία πρόσθετη παροχή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, σε μια ένδειξη των φόβων του μεγαλύτερου εξαγωγέα μαύρου χρυσού για τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών στην παγκόσμια οικονομία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Group of Seven ζήτησαν πρόσφατα από τους εξαγωγείς πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή. Η Σ. Αραβία αρχικά αντέδρασε ψύχραιμα στο αίτημα, δηλώνοντας ότι η παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης είναι ισορροπημένη. Όμως το βασίλειο τελευταία κάνει μεγάλες προσπάθειες να ρίξει τις τιμές, επικοινωνώντας με μεγάλα διυλιστήρια και προσφέροντάς τους πρόσθετες ποσότητες πετρελαίου.
«Η τρέχουσα τιμή ειναι πολύ υψηλή,» δήλωσε κορυφαίος Άραβας πετρελαϊκός αξιωματούχος στους Financial Times. “Θέλουμε να επιστρέψουν οι τιμές πίσω στα 100 δολ. ανά βαρέλι. ”
Η τιμή του Brent έχει αυξηθεί 33% από τα μέσα Ιουνίου στην αιχμή των 117,95 δολ. ανά βαρέλι την Παρασκευή.
Η Σ. Αραβία είχε ξεκινήσει ανάλογο κύκλο συμβουλευτικών συζητήσεων με μεγάλα διυλιστήρια τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες πριν αυξήσει την παραγωγή στα υψηλά 30 ετών στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το Ριάντ αποτιμά τώρα τις απαντήσεις των διυλιστηρίων.
Αξιωματούχοι του OPEC δηλώνουν ότι το Ριάντ προσπαθεί να ρίξει τις τιμές. «Οι Σαουδάραβες χειρίζονται ενεργά την αγορά,» δήλωσε αξιωματούχος Αφρικανικού μέλους του OPEC. «Έδιναν λίγο λιγότερο όταν οι τιμές έπεσαν στα $90 το καλοκαίρι και παρέχουν παραπάνω τώρα που οι τιμές επέστρεψαν πάνω από τα $115.”
Το σινιάλο του Ριάντ έρχεται καθώς οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας γίνονται ακανθώδες πολιτικό ζήτημα στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Mitt Romney έχει κατηγορήσει τον Πρόεδρο Barack Obama ότι δεν κάνει αρκετά για την μείωση των τιμών της βενζίνης.
Ο Λευκός Οίκος τον περασμένο μήνα ξεσκόνισε το σχέδιο χρήσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να μειώσει τις τιμές. Αλλά μέχρι σήμερα ο κ. Obama δεν έχει διατάξει την απελευθέρωση, εν μέρει εξαιτίας της αντίθεσης συμμάχων όπως η Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα.
Η Σ. Αραβία θέλει να μειώσει τις τιμές αλλά παράλληλα να αποφύγει μια ανοιχτή αναμέτρηση με το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει την Σ. Αραβία να μην αυξήσει την παραγωγή της για να μειώσει τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρώπης στις ιρανικές εξαγωγές, που έπεσαν στο χαμηλό 22 ετών των 2,85 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον περασμένο μήνα.
Η πετρελαϊκή αγορά είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις μεταδίδονται και αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν”.
Πηγή Euro2day
Διαβάστε επίσης :