Πέμπτη, 4 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Russia Today: Η Gazprom φοβήθηκε πρόστιμο 1,4 δισ. Δολαρίων

Russia Today: Η Gazprom φοβήθηκε πρόστιμο 1,4 δισ. Δολαρίων

”Η αποτυχία να εξασφαλίσει η Ελλάδα δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ πριν από την προθεσμία της Δευτέρας σηματοδοτεί μια δυνητικά τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει αναγκαστεί να κάνει επανειλημμένα βήματα προς τα πίσω στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της” σημειώνει η Guardian.

Με το ναυάγιο της ΔΕΠΑ ασχολείται ο διεθνής τύπος που φωτίζει το παρασκήνιο με τη Gazprom.
Για μπλόκο από την Κομισιόν στη Gazprom κάνει λόγο το Russia Today.
”Ο ρόλος της Gazprom ως προμηθευτή της ΔΕΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη προσπαθεί να χαλαρώσει τον κλοιό της Gazprom στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, και θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμφωνία.

Η ΕΕ είναι επίσης απρόθυμη σε ό,τι αφορά στην επέκταση της Gazprom στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα γύρω από την Gazprom για υποτιθέμενες τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και καθορισμού τιμών. Εάν η Gazprom βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο 10% των ετήσιων εσόδων της ή αλλιώς 1,1 -1,4 δισ. δολάρια”.

Η Guardian γράφει για μεγάλη αποτυχία της Ελλάδας που θα φέρει τεράστια οπισθοδρόμηση στις ιδιωτικοποιήσεις.
”Η αποτυχία να εξασφαλίσει η Ελλάδα δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ πριν από την προθεσμία της Δευτέρας σηματοδοτεί μια δυνητικά τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει αναγκαστεί να κάνει επανειλημμένα βήματα προς τα πίσω στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της”.
Σύμφωνα πάντως με τη βρετανική εφημερίδα το μπάσιμο των Αζέρων στη ΔΕΣΦΑ είναι ικανό να ”παρηγορήσει” την Ελλάδα.
”Αν ο TAP έχει επιλεγεί θα είναι μια μεγάλη ώθηση για την οικονομία στην Ελλάδα και τον περιφερειακό της ρόλο”.

Το BBC εκτιμάει πως πρόκειται για ”πισωπάτημα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας”.

Σύμφωνα με το Bloomberg θυμίζει τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση.
”Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν να συνδυάσει ‘τα αποτελέσματα με την ρητορική’ και η πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων γίνεται με διακοπές από τότε που οι διεθνείς πιστωτές πίεσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει 50 δισ. ευρώ πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της που περιλαμβάνουν από νησιά μέχρι αεροπλάνα”.

Διαβάστε επίσης: Θα πληρώσουμε με νέα μέτρα το ναυάγιο της Gazprom

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε