Site icon NewsIT
06:45 | 15.02.23

Ρυθμίσεις οφειλών: Νέα ευκαιρία για εξόφληση χρεών από 36 έως και 120 δόσεις – Ποιοι θα «επιβραβευτούν»

Ρυθμίσεις οφειλών: Νέα ευκαιρία για εξόφληση χρεών από 36 έως και 120 δόσεις – Ποιοι θα «επιβραβευτούν»

US Individual income tax return. Accountant working with US tax forms

Θανάσης Παπαδής

Μία ακόμη ευκαιρία για βάλουν σε ρότα τους λογαριασμούς τους με την Εφορία δίνει η απόφαση της κυβέρνησης για αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων για εκείνους με τις έχασαν, αλλά και την διευκόλυνση με μία ακόμη ρύθμιση – επιβράβευση για τους συνεπείς οφειλέτες που τις κράτησαν «ζωντανές» την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα το πρωί στις 11:00 από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εκεί θα γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες των όσων περιέγραψε σε γενικές γραμμές χθες (14.02.2023) από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες που ήταν ενταγμένοι στις 36, 72 ,100 και 120 δόσεις αλλά τις έχασαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, θα μπορούν να τις ρυθμίσουν εκ νέου.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί και η επιβράβευση των συνεπών οφειλετών μέσω μιας νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων καθώς και νέα εξάμηνη, μέχρι το τέλος του 2023.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, καφέ, ροφήματα, τουριστικό πακέτο, μεταφορές, σχολές χορού, γυμναστήρια.

Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία υπερβαίνουν τα 113 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι μπορούν να εισπραχθούν 86 δισ. ευρώ ενώ 28 δισ. ευρώ είναι το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί φορολογικές οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001 – 50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για τα χρέη των φορολογούμενων προβλέπει:

Επιβράβευση για συνεπείς οφειλέτες: Με την νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για συνεπείς οφειλέτες, που όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός είναι «μια καινοτόμος, ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές».

Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις. «Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς.

Είναι τα θύματα -θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν. Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια».

Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις για όσους τις απώλεσαν. H επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία αρκετοί την έχασαν. Στις 36 έως 72 δόσεις θα μπορούν να επανενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version