Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση «διαδικτυακός τζόγος» και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τόσο η δικαιοσύνη όσο και η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή εποπτείας παιγνίων (η ΕΕΕΠ) θα την φτάσουν μέχρι τέλους βάζοντας τέλος σε αυτή τη γάγγραινα των δημοσίων εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαιοσύνη και η ΕΕΕΠ ελέγχουν εξονυχιστικά αυτή την περίοδο το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ιντερνετικό στοίχημα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η φοροδιαφυγή.
H εισαγγελική έρευνα βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένες στοιχηματικές εταιρείες. Την εποπτεία της έρευνας έχει η επίκουρη Οικονομική Εισαγγελέας, Ελένη Τουλουπάκη. Ταυτόχρονα στην ΕΕΕΠ, ο νέος της επικεφαλής Βαγγέλης Καραγρηγορίου έχει ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής κλείνοντας τη μια μετά την άλλη τις παράνομες σελίδες διαδικτυακού στοιχήματος. Ήδη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, έχει διευρύνει την μαύρη λίστα, η οποία περιλαμβάνει 927 ιστότοπους οι οποίοι παρείχαν παράνομα στοιχηματισμό. Μάλιστα τον Δεκέμβριο που μας πέρασε τρεις επιπλέον ιστότοποι, οιwww.yezgaming.gr, livebet4u.com και www.directslot.com, συμπεριλήφθηκαν στη 15η έκδοση της Blacklist της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Η υπόθεση αναβίωσε από ένα έγγραφο που εστάλη στον υπουργό Oικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Στο έγγραφο αυτό περιγράφεται με ακρίβεια πως οι στοιχηματικές εταιρείες χρησιμοποιούν ως κέλυφος άλλες εταιρείες που εδρεύουν μέχρι και στο Κουρασάο της Καραϊβικής, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Παράλληλα φοροαποφεύγουν χρησιμοποιώντας server στη Μάλτα. Κάποιες στοιχηματικές εταιρείες δεν υποβάλουν καν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και αναμενόμενα δεν αποδίδουν ούτε ΦΠΑ. Μπορεί να είναι δύσκολο για τις αρχές καταλήξουν στο ακριβές μέγεθος της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα ενώ είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2015, κατά περίεργο τρόπο, το 2016 ο φάκελος της δικογραφίας «εξαφανίστηκε» από κάποιο αόρατο χέρι από τα γραφεία του ΣΔΟΕ. Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο στόχαστρο και τους μεγάλους παίκτες της αγοράς που θησαύρισαν την τελευταία πενταετία μέσω της «νομότυπης» φοροδιαφυγής.
Και πώς να μην δίνουν ελκυστικότατες αποδόσεις και μπόνους στους παίκτες, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων, όταν γνωρίζουν εξ αρχής ότι έχουν «παρκάρει» τα κέρδη στους φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικό και δηλώνουν κατά βούληση…ότι θέλουν (το 2012 οι 24 online στοιχηματικές εταιρείες πλήρωσαν φόρο 31.179 ευρώ, το 2013 μόνο 5.179 ευρώ και το 2014 ο φόρος ήταν 27.366 ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Μάλιστα, οι παραπάνω εταιρείες καλύπτονται νομικά αφού ο νόμος προβλέπει ότι φορολογείται κάθε στήλη στοιχήματος για ποσό άνω του ενός ευρώ. Έτσι λοιπόν οι εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτήν την δυνατότητα που τους παρέχεται. Εάν ένας πελάτης για παράδειγμα στοιχηματίσει σε ένα αποτέλεσμα το ποσό των 1.000 ευρώ, το λογισμικό το τεμαχίζει σε 1.000 στήλες του 1 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται φόρος!
Ένα πάρτι δισεκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο εκατοντάδες εκατομμύρια παραμένουν στα αζήτητα…όταν δίνεται μάχη να για μην κοπούν το αφορολόγητο και οι συντάξεις…