Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες από την Τετάρτη

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες από την Τετάρτη

”Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει ένα στιβαρό χρονοδιάγραμμα που θα δίνει στην ΕΚΤ την απόλυτη ευθύνη της εποπτείας και των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης από το 2014”.

Σύμφωνα με τους Financial Times ”αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις εθνικής κυριαρχίας από συστάσεως του ευρώ, και αποτελεί ένα ουσιώδες πρώτο βήμα για την πλήρη τραπεζική ενοποίηση”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Σκληρό παζάρι για την τραπεζική εποπτεία

”Οι Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα θα έλθουν αντιμέτωπες με το Βερολίνο, πάνω σε ένα fast track σχέδιο για την δημιουργία πανίσχυρης ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, στην έναρξη ενός αγώνα που θα καθορίσει το πότε θα αρχίσει η ευρωζώνη να μοιράζεται το ρίσκο των τραπεζικών διασώσεων.

Παρά τις ευθαρσώς δηλωμένες γερμανικές επιφυλάξεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, την Τετάρτη θα παρουσιάσει ένα στιβαρό χρονοδιάγραμμα που θα δίνει στην ΕΚΤ την απόλυτη ευθύνη της εποπτείας και των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης από το 2014.

Αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις εθνικής κυριαρχίας από συστάσεως του ευρώ, και αποτελεί ένα ουσιώδες πρώτο βήμα για την πλήρη τραπεζική ενοποίηση, με κοινά «χειρόφρενα» και εργαλεία διαχείρισης των αποτυχημένων τραπεζών.

Αν και οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν κατ’αρχήν εγκρίνει την δημιουργία ενός κοινού εποπτικού οργάνου, η μάχη για τις δικαιοδοσίες του αρχίζει να φουντώνει, με επιπτώσεις για τις ευρύτερες προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης –μεταξύ των οποίων και το αν θα μπορούν τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης να κάνουν άμεση ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών.

Και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα βέτο στην μεταρρύθμιση της εποπτείας, την οποία οι αξιωματούχοι θέλουν να εγκριθεί ομόφωνα στην σύνοδο του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το σημείο, τις πιο έντονες ανησυχίες έχει εκφράσει η Γερμανία.

Αν και υποστηρίζει την ενιαία εποπτεία, το Βερολίνο έχει ουσιώδεις ανησυχίες για την πρόταση της Κομισιόν: Το ευρύ φάσμα των τραπεζών που καλύπτονται, τον μεγάλο βαθμό συγκεντρωτισμού και τον ταχύ ρυθμό καθώς και την σειρά της εφαρμογής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, προειδοποίησε την Κομισιόν να «μην δημιουργεί προσδοκίες» που δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη ότι καμία τράπεζα δεν θα βρίσκεται έξω από την εξουσία της ενιαίας εποπτείας, είτε είναι διεθνής επενδυτική τράπεζα είτε ισπανική caja είτε μικροσκοπική αποταμιευτική τράπεζα της Γερμανίας. «Γνωρίζουμε ότι όλες οι τράπεζες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα,» είπε ο κ. Michel Barnier πρόσφατα.

Ο κ. Schäuble θεωρεί ότι η ενιαία εποπτεία πρέπει να είναι στιβαρή στην πράξη και όχι ένα καθεστώς στα χαρτιά. Έχει πει ότι είναι «κοινή λογική» η επικέντρωση σε τράπεζες με συστημική σημασία, καθώς κανένας επόπτης δεν θα μπορούσε ρεαλιστικά να εποπτεύει άμεσα και τις 6.000 με ίδια αποτελεσματικότητα.

Για το Βερολίνο είναι πιο πρακτική πρόταση να ελέγχει άμεσα η ΕΚΤ 60 τράπεζες και να θέσει κανόνες εποπτείας για τις υπόλοιπες. Αυτή η διαμαρτυρία καθρεφτίζει την βαθύτερη ανησυχία στην Γερμανία σχετικά με παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, ειδικά στο δίκτυο των πολιτικά σημαντικών αποταμιευτικών τραπεζών.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να θεσμοθετηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, παρά τα αιτήματα της ΕΚΤ να αποφασίσει το πώς και πότε θα εκτυλιχθεί το νέο σύστημα επόπτευσης. Σύμφωνα με διαρροές των προσχεδίων, από τον Ιανουάριο 2013 η ΕΚΤ θα έχει την εξουσία να αναλάβει την επόπτευση όσων τραπεζών εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια. Στην συνέχεια θα αναλάβει την άμεση ευθύνη για τις συστημικές τράπεζες τον Ιούλιο και για όλες τις τράπεζες μέχρι το 2014.

Κατά τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτό θα σημαίνει ότι το ενιαίο εποπτικό σύστημα θα καθιερωθεί στα τέλη αυτού του έτους, ανοίγοντας την πόρτα ώστε τα ταμεία διασώσεων να βοηθήσουν άμεσα τις προβληματικές τράπεζες, όταν χρειάζεται. Αυτό θα είναι σημαντικό βήμα μέχρι να δημιουργηθεί η ενιαία αρχή εκκαθαρίσεων -την οποία ο κ. Barnier σκοπεύει να προτείνει τον επόμενο χρονο.

Ο κ. Schäuble από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει να μην δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες στις αγορές ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ταμεία διασώσεων άμεσα για τις τράπεζες από τον Ιανουάριο και θεωρεί το χρονοδιάγραμμα ανέφικτο και μη ρεαλιστικό. Η δική του προτεραιότητα είναι να προσληφθεί εμπειρο προσωπικό, να αναλυθεί ο θεσμός και να είναι ξεκάθαρες και αποδεδειγμένες οι εξουσίες και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η επόπτευση θα πρέπει να αρχίσει με τις συστημικά σημαντικές τράπεζες και μετά ίσως με τις τράπεζες υπό διάσωση. Αυτή η σειρά θα αφήσει τις ιρλανδικές και ισπανικές τράπεζες πίσω πίσω στην ουρά της επόπτευσης και με μεγαλύτερη απόσταση από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε