Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Σαρωτικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σαρωτικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

– Πως πέρασαν τα stress tests η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank
– Ποιές είναι οι 25 τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
– Οι επιπτώσεις στα δάνεια, τις καταθέσεις και το Χρηματιστήριο
– Γιατί οι τράπεζες ξεκλειδώνουν την έξοδο από το Μνημόνιο

Τα μεγάλα κέρδη για τη χώρα και την οικονομία από την επιτυχία των τραπεζών στα stress tests

Επιτυχία σε πολλά επίπεδα και μεγάλης σημασίας για τις τράπεζες, την ελληνική οικονομία, τη διαπραγμάτευση για την μετά το μνημόνιο εποχή, καθώς και για την προληπτική πιστωτική γραμμή, θεωρείται και είναι η επιτυχημένη αντιμετώπιση σε γενικές γραμμές των stress tests από τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.

το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέο δάνειο σημαίνει ότι μπορεί να αντισταθεί καλύτερα και με περισσότερα επιχειρήματα στις τυχόν πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα

Αρχίζοντας από τα πιο κοντινά χρονικά το αποτέλεσμα αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει και να επιτύχει την υιοθέτηση του σχεδίου στην μετά το μνημόνιο εποχή να χρησιμοποιήσει ως προληπτική πιστωτική γραμμή τα 11,4 δις. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ετσι και οι διαπραγματεύσεις ευνοούνται να έχουν αίσιο τέλος και ο στόχος πετυχαίνεται. Εξάλλου, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέο δάνειο σημαίνει ότι μπορεί να αντισταθεί καλύτερα και με περισσότερα επιχειρήματα στις τυχόν πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα.

Στο πεδίο των ίδιων των τραπεζών ανοίγεi ο δρόμος για να ασκήσουν πραγματική τραπεζική δουλειά, να αντλήσουν φθηνότερα και περισσότερα κεφάλαια και προπαντός ενισχύσουν την πραγματική οικονομία παρέχοντας περισσότερη ρευστότητα. Κίνηση η οποία ευνοεί και τις ίδιες τις τράπεζες αφού από αυτές τις εργασίες θα βγάλουν κέρδη, θα βελτιώσουν τους ισολογισμούς και θα αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις τα ¨κόκκινα¨ δάνεια.

Στο Χρηματιστήριο η επίδραση θα είναι θετική. Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια και αβεβαιότητα έχει εκλείψει. Για τον τραπεζικό τομέα το ρίσκο που πηγάζει από αυτόν έχει σχεδόν μηδενιστεί και επομένως η πορεία των μετοχών θα μπορούσε να είναι καλύτερη και θα είναι αν εκλείψει το πολιτικό ρίσκο για τις εξελίξεις στη χώρα.

Μεγάλη ευνοημένη μπορεί να είναι και η πραγματική οικονομία

Με την άντληση νέων κεφαλαίων και μάλιστα φθηνότερων οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις ή για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις και έτσι να ρίξουν περισσότερα καύσιμα στην οικονομία, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Ένα κατακλείδι για τις τράπεζες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανοίγει μία εποχή και αίρεται οποιαδήποτε αμφιβολία για την υγεία, τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε