Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή στοιχείων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία διενεργείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Οι δύο επίσημες στατιστικές έρευνες διενεργούνται παράλληλα, με στόχο την παραγωγή αξιόπιστων εγχώριων δεικτών για την καινοτομία, καθώς και δεικτών για την Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στις επιχειρήσεις.
Οι περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα σχετικά ερωτηματολόγια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΤ, καλούνται να τα συμπληρώσουν έγκαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην αξιόπιστη καταγραφή και δημιουργία επίσημων στατιστικών δεικτών σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η σημασία των δύο αυτών ερευνών θεωρείται μεγάλη, καθώς θα καταγράψουν τη δυναμική και τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας. Οι σχετικοί δείκτες θα αποσταλούν στη Eurostat και θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δράσεων ενίσχυσης της καινοτομίας και της Ε&Α. Από φέτος, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, οι δαπάνες Ε&Α καταγράφονται ως πάγιο κεφάλαιο και συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του εθνικού ΑΕΠ.
Αναλυτικότερα, το ερωτηματολόγιο για την “Καινοτομία στις επιχειρήσεις” συλλέγει στοιχεία για τις καινοτομίες σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες, σε διαδικασίες, στην οργάνωση και στο μάρκετινγκ μιας επιχείρησης, στο διάστημα της τριετίας 2010-2012.
Το ερωτηματολόγιο για τις “Στατιστικές Ε&Α στις επιχειρήσεις” συλλέγει στοιχεία για το προσωπικό που απασχολήθηκε και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο πεδίο της Ε&Α, με συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2012, αναλυτικά στοιχεία για το έτος 2013 και εκτιμήσεις για το 2014.
Το ΕΚΤ έχει αναλάβει να υλοποιήσει την παραγωγή των σχετικών επίσημων στατιστικών δεικτών, μετά από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας το 2012. Στην Ελλάδα, τα συνολικά αποτελέσματα δημοσιεύονται μέσω του ειδικού δικτυακού τόπου του ΕΚΤ για τους Δείκτες Έρευνας-Ανάπτυξης-Καινοτομίας http://metrics.ekt.gr, καθώς και με ειδικές εκδόσεις που διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://metrics.ekt.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άρθρο του Προβόπουλου στη WSJ: Θα απαιτηθούν νέες διαρθρωτικές αλλαγές
Αναστολή καταβολής δόσεων δανείων – Ποιες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν