Απόλυτη ηρεμία επικρατεί σήμερα, πρώτη ημέρα της εβδομάδος στο ελληνικό, αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά των εμπορευμάτων, εν αναμονή των αποφάσεων ή μάλλον για την ακρίβεια των μηνυμάτων που θα εκπέμψουν οι κεντρικές τράπεζες, στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής τους για το 2023, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για την πορεία των επιτοκίων το αμέσως προσεχές διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηριακή αγορά στη Λ. Αθηνών υποχωρεί αυτή την στιγμή (λίγο πριν τις 12:00) κατά 0,15% στις 1.273,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι λίγο πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα κάνει πρεμιέρα στα ταμπλό κάνει η μετοχή της Orilina Properties με τιμή εισαγωγής τα 0,95 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 1.033 μονάδες με κέρδη 0,28%. Ο FTSE κινείται σχεδόν αμετάβλητος στις 3.078 ενώ αντιθέτως ο FTSEM κινείται οριακά αρνητικά στις 2.181 μονάδες.
Η τοποθέτηση της HelleniQ Energy κυριάρχησε στις συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τα δύο τρίτα των συναλλαγών της ημέρας. Ωστόσο, η μικρή άνοδος του κύριου δείκτη δεν αρκούσε για να αποτρέψει την εβδομαδιαία πτώση, με τις τράπεζες να συνεχίζουν την πτώση τους (με πέντε συνεδριάσεις απωλειών τις τελευταίες έξι) μετά το προηγούμενο ράλι τους.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύεται κατά 3,9% και ακολουθεί η AEGEAN με κέρδη 0,85%. Στο ταμπλό της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η Ολυμπιακή Τεχνική ηγείται των κερδών με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 1,89% και ακολουθούν η ΑΛΟΥΜΙΛ με κέρδη 1,61%. Ο ΑΒΑΧ κερδίζει 1,82%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις ευρωπαϊκές αγορές, μικτά είναι τα πρόσημα, αλλά με μικρές μεταβολές. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,12%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι κέρδη 0,31%, ενώ απώλειες 0,26% για τον FTSE στο Λονδίνο.
Στην Ασία με μεικτά, ως επί το πλείστων θετικά, πρόσημα κινήθηκαν τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού. Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,56%, στις 32.791,80 μονάδες.
Στην αγορά των εμπορευμάτων ο χρυσός συνεχίζει να υποχωρεί και διαμορφώνεται μία ανάσα πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, υποχωρώντας κατά 0,29% στα 2.008,80 δολάρια. Οι δύο τύπου πετρελαίου έχασαν τα αρχικά τους κέρδη και πλέον βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος με το Brent να υποχωρεί 0,25% στα 75,65 δολάρια το βαρέλι και το αμερικάνικο αργό να χάνει 0,37% στα 70,94 δολάρια.
Τέλος το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας χάνει σχεδόν 5% και διαμορφώνεται στα 36,8 ευρώ η MWh.