Οικονομία

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις – Ποια τα σενάρια και οι ποιοι οι φόβοι

- Μπαλάκι οι συντάξεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών - Το παρασκήνιο στο εξωτερικό και οι υποσχέσεις στο εσωτερικό - Αστάθμητος παράγοντας οι αγορές.

Σε ένα ατελείωτο πινγκ πονγκ ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές έχει εξελιχθεί το θέμα των συντάξεων και δεν προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο σήριαλ θα έχει σύντομη λήξη, θετική ή αρνητική. Χθες την σκυτάλη πήρε το ΔΝΤ που δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες αναφορικά με την στάση του. Είπε ορθά κοφτά: ψηφίσατε το 2017 το κόψιμο των συντάξεων, διότι αυτό είναι ορθό και αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αυτό πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζεται καμία απολύτως συζήτηση επ΄ αυτού.

Ο υπουργός Οικονομικών από το Λονδίνο, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για την εξέλιξη του θέματος, εκφράζοντας μόνο την ελπίδα – και όχι την σιγουριά – ότι οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί επί των θέσεων του ΔΝΤ και το μόνο σχόλιο που έγινε είναι …. «ουδέν σχόλιο». Στο χθεσινό Euro Working Group οι δανειστές άκουσαν την ελληνική πλευρά να παραθέτει τα στοιχεία επί των οποίων θα κριθεί το ελληνικό αίτημα.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, συνεχίζεται η επιμονή κάποιων να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες και να μην περιλάβουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, την περικοπή των συντάξεων. Αυτό όμως εφόσον υιοθετηθεί – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο – θα σημάνει κήρυξη πολέμου στις αγορές και στους δανειστές και στο βάθος … κάλπες.

Το παζλ αρχίζει να ξεδιπλώνεται

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές επεξεργάζονται σχέδια, τα οποία θα ισορροπούν σε δύο βάρκες, με τον κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα. Κυρίως η Κομισιόν δεν θέλει να αφήσει την κυβέρνηση, να επιστρέψει από αυτήν την διαπραγμάτευση με άδεια χέρια. Δεν θέλει όμως και να δώσει το σύνολο της ελληνικής απαίτησης, διότι σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα σπάσουν στα δύο.

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

1. Το μέτρο περικοπής των συντάξεων δεν πρόκειται να ακυρωθεί, αλλά ούτε και να αναβληθεί για το μέλλον.
2. Συζητείται και έχει καλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, είτε στο σπάσιμο των περικοπών σε βάθος χρόνου (π.χ. μέχρι το 2022), είτε να μειωθούν οι συντάξεις αλλά πάνω από ένα πλαφόν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει άριστα την κατάσταση και για αυτό οι τόνοι είναι χαμηλοί. Παλεύει να πάρει ότι περισσότερο μπορεί.

Αστάθμητοι παράγοντες

Υπάρχουν όμως δύο αστάθμητοι παράγοντες. Ο ένας είναι η στάση της κυβέρνησης στο σύνολό του. Ο υπουργός Οικονομικών φοβάται ότι αν επικρατήσουν οι «σκληροί» της κυβέρνησης, μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν ιδιαίτερα άσχημα και να προκαλέσουν ρήξη με τους δανειστές, αλλά και τις αγορές.

Τις τελευταίες τις φοβούνται και οι Ευρωπαίοι. Όλοι γνωρίζουν ότι επηρεάζονται από το ΔΝΤ. Σε περίπτωση που το Ταμείο δώσει αρνητικό σήμα, ενδεχόμενος η αντίδραση να είναι άσχημη και δείγματα γραφής έχουν δώσει οι αγορές.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα προσπαθούν Τσακαλώτος και δανειστές να ισορροπήσουν, ώστε η λύση της άσκησης να δώσει αποτέλεσμα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα