Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Σε τεντωμένο σχοινί οι πλειστηριασμοί – όλο το παρασκήνιο από την συνάντηση Τσίπρα – τραπεζιτών

Πλειστηριασμοί

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αφού από την μία τελειώνει ο άμμος στην κλεψύδρα που έχουν βάλει οι δανειστές για την ουσιαστική έναρξη των πλειστηριασμών και από την άλλη κυβερνητικοί βουλευτές με επικεφαλής τον Ν. Φίλη ζητούν μετ΄ επιτάσεως να νομοθετηθεί άμεσα η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα. Χωρίς να δηλώνουν ποια θα ήταν η επιθυμητή αξία πάνω από την οποία θα ήταν πολιτικά αποδεκτοί οι πλειστηριασμοί, οι βουλευτές την οριοθετούν στα 300.000 ευρώ, όπως άλλωστε έχει πει πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση όμως γνωρίζει πως δεν μπορεί να νομοθετήσει και ευελπιστεί ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν την συμφωνία κυρίως που έχουν συνάψει. Ωστόσο κανείς δεν πείθεται. Ο Ν. Φίλης μάλιστα το είπε κομψά, ότι «υπάρχουν όρια και αδιέξοδα στην συμφωνία κυρίων».

Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των τραπεζών του ζήτησε να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια την συμφωνία που έχουν κάνει και μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων που αφενός αποτελούν πρώτη κατοικία και ταυτόχρονα είναι χαμηλής αξίας. Οι τραπεζίτες είπαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σε αυτό το τελευταίο συμφώνησαν απόλυτα με τον πρωθυπουργό που τους ζήτησε «διευθύνσεις και ονόματα» αυτών που δεν πληρώνουν από … ιδεολογία.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα, ότι θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία, ώστε όταν ξεκινήσουν τα stress test να υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Οι τράπεζες μπορεί να θέλουν μεν να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα να διώξουν από πάνω τους την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, ότι είναι αδίστακτες, αλλά πρέπει να πιάσουν και τους στόχους που έχουν θέσει για τα κόκκινα δάνεια.

Η ισορροπία είναι λεπτή και πάνω σε αυτή πρέπει να κινηθούν για μεγάλο διάστημα, κυβέρνηση, τράπεζες και δανειολήπτες και ο κίνδυνος ατυχήματος εγκυμονεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις