Λίγες ώρες πριν από την άκρως σημαντική επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα. Οι δύο τους είχαν ένα τετ α τετ διάρκειας 20 λεπτών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ, Χιου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.
Τσίπρας: Ξεπεράστηκαν οι διαφορές
‘Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Κριστίν Λαγκάρντ τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Συμφωνήσαμε ότι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση, επισήμανε. “Παλαιότερα υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες που είχαμε μεταξύ μας. Πλέον, πιστεύω ότι τα έχουμε ξεπεράσει αυτά”.
Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής στασιμότητας η Ελλάδα γύρισε σελίδα, είπε ο Πρωθυπουργός. Οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, ανέφερε, τονίζοντας ότι ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει. Στις συζητήσεις, αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους, πιστεύουμε ότι το Δ.Ν.Τ θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Λαγκάρντ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα.
“Ήμουν πολύ ευτυχής που καλωσόρισα σήμερα τον Πρωθυπουργό Τσίπρας στο ΔΝΤ. Τον συνεχάρηκα αλλά και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση”.
Και συνέχισε: “Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος πολιτικής. Η αποφασιστική υλοποίηση αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση τον επόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου”.
Δείτς τις δηλώσεις
Η άφιξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και η υποδοχή της Λαγκάρντ
Ο Πρωθυπουργός έφτασε στην Ουάσινγκτον λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (16.10.2017) και έφυγε… σφαίρα για το ΔΝΤ.
Εκεί τον υποδέχθηκε, ντυμένη στα… γαλανόλευκα, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Άφιξη στα γραφεία του ΔΝΤ και συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια κ. Christine @Lagarde. pic.twitter.com/FtWjAUVMeD
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 16, 2017
Η υποδοχή του πρωθ. Αλέξη Τσίπρα από την επικεφαλής του ΔΝΤ pic.twitter.com/8ugLLZxQ6r
— Katerina Sokou (@KaterinaSokou) October 16, 2017
Ο Αλέξης Τσίπρας στην "κοιλιά του κήτους"… Αυτό μας είχε δηλώσει τον Γενάρη του 2013 ως αρχηγός του Σύριζα… https://t.co/svIAXo5j4X pic.twitter.com/kxrZ2U2Zro
— Michail Ignatiou (@mignatiou) October 16, 2017
Περιγράφοντας τον δρόμο που έχει διανύσει η χώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI), σημείωσε ότι έχει παρουσιαστεί μια τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και για τις προσπάθειες της να μπει σε μια νέα εποχή, με μόνιμη ανάπτυξη. Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην αρχή της εκδήλωσης ανακοινώθηκε εξάλλου ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021.
Ο Τσίπρας στην Ουάσινγκτον – Το πρόγραμμα (*σε παρένθεση η τοπική ώρα)
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου
19:00 (12:00) Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών από Πρωθυπουργό
19:10 (12:10) Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση
20:30 (13:30) Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ
22:30 (15:30) Συνάντηση με Γερουσιαστές
02:30 (19:30) Συνάντηση με επιχειρηματίες
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου – Ουάσιγκτον
16:30 (09:30) Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς
19:00 (12:00) Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding
21:30 (14:30) Ομιλία στο Brookings Institution
Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν:
- ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου
- ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς
- ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος
- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
- ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ
Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti