Site icon NewsIT

Σε τρεις δόσεις θα δοθούν στην Ελλάδα τα 8,3 δισ. ευρώ – Η πρώτη “φουρνιά” μετά το Πάσχα – Ρεν: Δε θέλω να κάνω Χριστούγεννα στην Αθήνα

01.04.2014 | 16:06
Σε τρεις δόσεις θα δοθούν στην Ελλάδα τα 8,3 δισ. ευρώ – Η πρώτη “φουρνιά” μετά το Πάσχα – Ρεν: Δε θέλω να κάνω Χριστούγεννα στην Αθήνα

- Τέλος Απριλίου θα δοθούν τα 6,3 δισ., θα ακολουθήσουν δυο δόσεις του 1 δισ. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - Λίγο πριν από το Πάσχα η έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της Ελλάδας - Θετικά τα μηνύματα στην πανηγυρική συνεδρίαση του Eurogroup στο Ζάππειο - Ποιά είναι τα 12 προαπαιτούμενα για τις δόσεις - Τον Ιούλιο η νέα αξιολόγηση - Ρεν: Ελπίζω να μην κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεννα - Ντράγκι: Ο πόνος σας ήταν μεγάλος, αλλά μην χαλαρώσετε! - Συναντήσεις Σαμαρά με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε το απόγευμα - Πριν από το Πάσχα στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ

Σε πανηγυρικό κλίμα αλλά και με διάθεση να κρατήσουν… σφιχτά τα λουριά, συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Ζάππειο το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να έχουν καλά λόγια για την Ελλάδα και “συμβουλές” για μη χαλάρωση. Και γιατί όχι; Αφού το… μελάνι στην “υπογραφή” που θα εφαρμόσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα (πολυνομοσχέδιο) δεν έχει ακόμη στεγνώσει!

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι η δόση των 8,3 δισ. ευρώ, για την οποία έγιναν όλα άλλωστε, θα δοθεί σε τρεις φάσεις:
– η πρώτη στο τέλος Απριλίου, ύψους 6,3 δισ. ευρώ
– η δεύτερη τον Ιούνιο (1 δισ. ευρώ)
– η τρίτη τον Ιούλιο (1 δισ. ευρώ)

Όλα αυτά βέβαια, όπως… υπενθύμισε και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρένγκλινγκ, αρκεί να καλυφθούν τα 12 προαπαιτούμενα.

Τον Μάιο, αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Νέα αξιολόγηση από την τρόικα θα γίνει τον Ιούλιο και σε μια προσπάθεια να… αστειευτεί (μετά και το “κουράγιο Έλληνες”) ο Όλι Ρεν ευχήθηκε να μην… κρατήσει μέχρι στα Χριστούγεννα. “Η Αθήνα είναι πολύ ωραία τα Χριστούγεννα αλλά ελπίζω να τελειώσουμε νωρίτερα”, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που κατά το παρελθόν μας έχει… κατηγορήσει και γιατί του “κόψαμε” τη μπάλα τις Κυριακές…

«Η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα. Η ανάπτυξη είναι η μονή διέξοδος, για να αυξηθεί η απασχόληση» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τους Όλι Ρεν και Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας πως «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αναπτυξιακή στρατηγική».

«Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση. Ήταν μία δύσκολη διεργασία αλλά το αποτέλεσμα ήταν θετικό», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας ότι «ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή και οι προκλήσεις για την Ελλάδα, αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μπει σε μοντέλο μεγαλύτερης ανάπτυξης. Σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται… είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανέλθει στις αγορές, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των οικονομικών ανακατατάξεων με ποιοτικές επενδύσεις. Θα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη», είπε και αρνήθηκε ότι έγιναν λάθη από την ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επεσήμανε πως «η Ευρώπη συνεδριάζει σε μια χώρα που υπέφερε πολύ, αρχίζει να βλέπει τα πρώτα πλεονεκτήματα και τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών της. Ο πόνος ήταν μεγάλος, τα θετικά αρχίζουν τώρα να διαφαίνονται, η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει» είπε.

Και αφού μας… αποθέωσε, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μας κούνησε το δάχτυλο, λέγοντας πως στην Ελλάδα πρέπει πρώτον να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές αλλαγές και δεύτερον ότι δεν πρέπει να αποδομηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. «Αργά, αλλά σταθερά, υπάρχει ανάκαμψη».

Ο 12λογος της νέας συμφωνίας

Η Ελλάδα θα επιστρέψει άμεσα στις αγορές και θα πάρει τις δόσεις αλλά στη νέα συμφωνία υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με προσχέδιο του αναθεωρημένου κειμένου που συντάχθηκε στις 28 Μαρτίου και παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή, η τρόικα παραδέχεται ότι ο περσινός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σημειώνει ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί.

Τα 12 “πρέπει”

1. «Πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013. Πέρυσι υπήρξε μεγάλη συγκράτηση των δαπανών προκειμένου να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

2. Για φέτος δεν απαιτούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να καλύψει πιθανές «τρύπες» στα δημοσιονομικά μεγέθη, εφόσον προκύψουν αποφάσεις δικαστηρίων που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική.

3. Το φθινόπωρο θα πρέπει να υιοθετηθούν τα νέα μέτρα για το 2015. Η υπεραπόδοση του 2013 βοηθάει (μεταξύ άλλων) στη μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2015 στο 1,1% του ΑΕΠ (ή 2,1 δισ. ευρώ) από 1,8% του ΑΕΠ (ή 3,4 δισ. ευρώ) που αρχικώς υπολόγιζε η τρόικα. Ομως, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015. Παράλληλα, για το 2016 η τρόικα «βλέπει» δημοσιονομικό κενό που ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ.

4. Εάν δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις επί των δημοσιονομικών (όπως η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται, τότε θα προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις δαπανών.

5. Προώθηση ενός νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων στα πρότυπα εκείνου που διαμόρφωσε ο ΟΟΣΑ. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας, ο ΟΟΣΑ -ή κάποιος άλλος οργανισμός του ίδιου βεληνεκούς- θα πρέπει να προτείνει αλλαγές σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση.

6. Εφόσον δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τότε το σύστημα θα πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014».

7. Θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για την απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, έως τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες. Παράλληλα, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

8. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που δεν αποπληρώθηκαν πέρυσι (διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ αντί πρόβλεψης για 8 δισ.), θα εξοφληθούν εντός του τρίτου τριμήνου του 2015. Παράλληλα, η τρόικα εκτιμά πως σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες υποχρεώσεις, που υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

9. Η τρόικα θεωρεί απαραίτητη την επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχετική μελέτη. Μάλιστα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης που πολιτικά θα εγκριθεί τώρα είναι και η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

10. Θα δημιουργηθεί ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

11. Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να παραμείνει βιώσιμη η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τρόικας, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά περίπου στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και περίπου στο 112% του ΑΕΠ το 2022 (αντί προηγούμενων προβλέψεων για 124% του ΑΕΠ και 110% του ΑΕΠ αντιστοίχως). Ωστόσο, στο θετικό σενάριο της τρόικας εκτιμάται ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να βρεθεί γύρω στο 110% του ΑΕΠ ακόμα και από το 2020.

12. Θα επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς πλέον τα έσοδα για φέτος συρρικνώνονται στο 1,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα διαπιστώνει αρκετές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ αναθεωρείται προς τα κάτω και ο συνολικός στόχος του προγράμματος έως το 2020 και πλέον διαμορφώνεται στα 22,6 δισ. ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS – EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελείωσε το Eurogroup με πολύ θετικά μηνύματα για την Ελλάδα

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και ομαδικές απολύσεις για την εκταμίευση της δόσης

Ντάισελμπλουμ: Είναι καλό που βρίσκομαι στην Ελλάδα

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Αθήνα – Eurogroup και Ecofin στο Ζάππειο!

Eurogroup και Ecofin απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Πριν το Πάσχα στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ

Εξάσκηση στα γερμανικά περιμένοντας την… Άνγκελα

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version