Site icon NewsIT
06:36 | 15.03.18

Σφίγγουν τον κλοιό στους δανειολήπτες οι τράπεζες – Σε ποιους προσφέρουν και γενναίο «κούρεμα»

τράπεζες κούρεμα δάνειο
Newsit Newsroom

- Βροχή η επιστολές από τις τράπεζες στους δανειολήπτες - Πλειστηριασμός ή ρύθμιση το δίλημμα στους κακοπληρωτές - Γενναίο κούρεμα σε όσους συμβιβαστούν για να γλιτώσουν την περιουσία τους

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι κακοπληρωτές των τραπεζών. Ανεξάρτητα εάν η μη πληρωμή των δανείων τους, είναι εξ ανάγκης ή εκ συστήματος, έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, η οποία λέει ότι αργά ή γρήγορα το ακίνητο θα βγει στο σφυρί. Το μόνο που έχουν ως επιλογή είναι εάν τον πλειστηριασμό θα τον κάνει η τράπεζα ή κάποιο fund στο οποίο θα καταλήξει το κόκκινο δάνειο.

Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τους δανειολήπτες και έτσι να μην κάνουν καμία από τις αναμενόμενες κινήσεις, δηλαδή ούτε πλειστηριασμό, αλλά ούτε και πώληση του δανείου.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών, βλέποντας πως οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν και πολύ δύσκολα θα σταματήσουν, αναγκάζονται, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν το ακίνητο στην κατοχή να αναζητήσουν τρόπους συμβιβασμού με την τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη ένα ποσοστό 20% – 25%, προσέρχεται στην Τράπεζα και ζητά ρύθμιση, κάτι που στην συντριπτική πλειοψηφία τελικά και γίνεται.

Βέβαια υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που δεν ενδιαφέρονται εάν θα χάσουν το ακίνητο ή αντικειμενικά δεν έχουν χρήματα ούτε για μία μικρή δόση ρύθμισης, οι οποίοι παθητικά θα αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες.

Πάντως σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αφορούν δανειολήπτες οι οποίοι ήταν εξαφανισμένοι από τις τράπεζες και δεν υπήρχε καν δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί σχεδόν 300 συμβολαιογράφοι και γεωγραφικά οι διαδικασίες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 261 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτούς οι 76 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι 135 κατέληξαν άγονοι και 50 ανεστάλησαν. Η αναστολή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της επισπεύδουσας τράπεζας, ενέργεια που οκτώ στις δέκα φορές οφείλεται στο γεγονός ότι ο δανειολήπτης προσέρχεται στην τράπεζα και ζητά να ρυθμίσει το δάνειο. Οι άγονοι πλειστηριασμοί αφορούν συνήθως μικρά ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Οι τράπεζες αφήνουν τους διαγωνισμούς να καταλήξουν άγονοι προκειμένου να επανέλθουν στον δεύτερο πλειστηριασμό στον οποίο το ακίνητο βγαίνει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Με την τακτική αυτή αποφεύγουν να στοκάρουν μικρά ακίνητα σε υψηλές τιμές. Στον δεύτερο πλειστηριασμό οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες και έτσι έχουν σημαντικό περιθώριο να τα πουλήσουν σε καλύτερες τιμές στο μέλλον. Την Τετάρτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 332 πλειστηριασμοί. Από αυτούς ανεστάλησαν 96, αναβλήθηκαν οκτώ (κυρίως λόγω δικαστικών αποφάσεων), 95 ήταν επιτυχείς, ενώ κηρύχθηκαν άγονοι 133. Στα τραπεζικά καταστήματα βλέπουν δανειολήπτες που ήταν εξαφανισμένοι για αρκετά χρόνια χωρίς να δίνουν σημείο ζωής. Το μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητούν άμεσα την καταβολή προκαταβολής ίσης με το 5% του δανείου ή και μέχρι το 10% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Μόλις δοθεί η προκαταβολή, η τράπεζα προχωρεί στη ρύθμιση του δανείου το οποίο προσαρμόζεται κατάλληλα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.

Στέλνουν επιστολές

Το τελευταίο ανάχωμα προκειμένου για να μην γίνει πώληση σε fund είναι η ρύθμιση. Έτσι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει και στέλνουν ή θα στείλουν άμεσα μαζικά σε χιλιάδες δανειολήπτες επιστολές που τους καλούν να προσέλθουν στην Τράπεζα, για ρύθμιση η οποία αποκτά και τον χαρακτήρα της «τελευταίας ευκαιρίας». Εάν δεν το πράξουν τότε η πώληση σε fund είναι μονόδρομος.

Πρόκειται για καταναλωτικά δλανεια χωρίς εξασφαλίσεις που έχουν συναφθεί ακόμα και πριν από την κρίση, είναι «κόκκινα» και τα οποία πλέον προωθούνται προς πώληση σε ξένα funds.

Στην πρόταση που θα γίνει σε αυτούς τους δανειολήπτες, είναι μία μικρή μηνιαία δόση και θα συνοδεύεται από γενναίο κούρεμα της συνολικής οφειλής.

Το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στους συγκεκριμένους πελάτες των τραπεζών για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους θα είναι περίπου 2 μήνες.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version