Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν (03.01.24) οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Νέα Υόρκη, ενώ άλμα παρατηρήθηκε στην τιμή του πετρελαίου και αυτό αφενός λόγω του ότι οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι μάλλον ήταν υπερβολικές οι εκτιμήσεις για άμεση μείωση των επιτοκίων και αφετέρου λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή.
Στην πτώση των μετοχών βοήθησε και η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα. Το αμερικάνικο 10ετές έκανε άλμα κοντά στο 4% από 3,80% που ήταν μία εβδομάδα πριν. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 284,85 μονάδες ή 0,76% και έκλεισε στις 37.430,19 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε πτώση 0,82% στις 4.704,07 μονάδες, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις για τον Nasdaq που υποχώρησε κατά 173,73 μονάδες ή 1,18%, στις 14.592,21 μονάδες, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ημέρες απωλειών. Την ίδια στιγμή μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από το μακελειό στο Ιράν κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου για τον ανώτατο ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και για ενδεχόμενες αναταράξεις στον εφοδιασμό της αγοράς.
Η εξέλιξη αυτή εγείρει φόβους ότι το Ιράν αφενός είναι πλέον πιο πιθανό να υλοποιήσει τις απειλές του και να κλείσει τα Στενά του Γιβραλτάρ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων και καυσίμων και αφετέρου να εντείνει την υποστήριξή του προς τους Χούθι της Υεμένης, που ήδη με τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές να επιλέξουν εναλλακτικές μακρύτερες και πιο κοστοβόρες διαδρομές, προκαλώντας καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αγαθών.
Φόβους που εντείνουν περαιτέρω οι αναφορές ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης μειώνει την παραγωγή του καθώς έχει αποκλειστεί από διαδηλωτές που απειλούν να διατηρήσουν τον αποκλεισμό, μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.
Το Brent είχε άνοδο 3,44% και βρέθηκε στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό έκλεισε στα 73,08 δολάρια το βαρέλι έχοντας άνοδο 3,84%. Σημαντική ήταν η πτώση και για τον χρυσό που βρέθηκε κάτω από τα 2.050 δολάρια η ουγγιά.