Οικονομία

Σημαντικές απώλειες στην Νέα Υόρκη και μεγάλη άνοδος για το πετρέλαιο – Αργεί η πτώση των επιτοκίων – Ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν (03.01.24) οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Νέα Υόρκη, ενώ άλμα παρατηρήθηκε στην τιμή του πετρελαίου και αυτό αφενός λόγω του ότι οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι μάλλον ήταν υπερβολικές οι εκτιμήσεις για άμεση μείωση των επιτοκίων και αφετέρου λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή.

Στην πτώση των μετοχών βοήθησε και η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα. Το αμερικάνικο 10ετές έκανε άλμα κοντά στο 4% από 3,80% που ήταν μία εβδομάδα πριν. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 284,85 μονάδες ή 0,76% και έκλεισε στις 37.430,19 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε πτώση 0,82% στις 4.704,07 μονάδες, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις για τον Nasdaq που υποχώρησε κατά 173,73 μονάδες ή 1,18%, στις 14.592,21 μονάδες, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ημέρες απωλειών. Την ίδια στιγμή μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από το μακελειό στο Ιράν κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου για τον ανώτατο ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και για ενδεχόμενες αναταράξεις στον εφοδιασμό της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει φόβους ότι το Ιράν αφενός είναι πλέον πιο πιθανό να υλοποιήσει τις απειλές του και να κλείσει τα Στενά του Γιβραλτάρ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων και καυσίμων και αφετέρου να εντείνει την υποστήριξή του προς τους Χούθι της Υεμένης, που ήδη με τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές να επιλέξουν εναλλακτικές μακρύτερες και πιο κοστοβόρες διαδρομές, προκαλώντας καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αγαθών.

Φόβους που εντείνουν περαιτέρω οι αναφορές ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης μειώνει την παραγωγή του καθώς έχει αποκλειστεί από διαδηλωτές που απειλούν να διατηρήσουν τον αποκλεισμό, μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

Το Brent είχε άνοδο 3,44% και βρέθηκε στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό έκλεισε στα 73,08 δολάρια το βαρέλι έχοντας άνοδο 3,84%. Σημαντική ήταν η πτώση και για τον χρυσό που βρέθηκε κάτω από τα 2.050 δολάρια η ουγγιά.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Ορισμένα νησιά, στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, μπήκαν στον κατάλογο των δασμών Τραμπ, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λούτνικ 
Ο Χάουαρντ Λούτνικ
Ινδία-ΗΠΑ: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους
FILE PHOTO: India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting at The Ministry of Foreign Affairs in Paris France July 14, 2023.