Site icon NewsIT

Σημαντικές πιέσεις στο ευρώ

15.05.2013 | 23:40
Σημαντικές πιέσεις στο ευρώ

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2876 δολάρια από το επίπεδο των 1,2954 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2864 δολάρια.

Η μεγαλύτερη της αναμενομένης ύφεση της οικονομίας στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του έτους ανησυχεί τις αγορές οι οποίες πιέζουν την ισοτιμία του ευρώ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψαν μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωζώνης κατά 0,2%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση του ΑΕΠ στο παραπάνω διάστημα θα περιοριστεί στο 0,1%. Χαμηλότερες των προσδοκιών ήταν και οι επιδόσεις της Γερμανικής οικονομίας η οποία κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ της οριακά, μόλις κατά 0,1% έναντι 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η προοπτική για μία βαθύτερη ύφεση στο σύνολο της Ευρωζώνης προβληματίζει τους επενδυτές και κλονίζει την εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο νόμισμα, το οποίο έχει ανατιμηθεί το τελευταίο εξάμηνο κατά περίπου 3,5% έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκε σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 69 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 8,68% από 9,47% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,36% να περιοριστεί στο 7,32% από 8,11% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,49%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,40%, το εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,30%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20% ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ως την Παρασκευή η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ

Από 8 έως 10 ευρώ το στρέμμα για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια – Θα φορολογηθούν από το 2014

Τα σενάρια της Ευρώπης για τα κέρματα του ενός και δύο ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version