Site icon NewsIT

Σήμερα η ημέρα της πληρωμής 1 τρις ευρώ

25.01.2013 | 09:49
Σήμερα η ημέρα της πληρωμής 1 τρις ευρώ

''Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τις πρώτες ενδείξεις για το πόσα κεφάλαια θα ξεπληρωθούν πρόωρα από τα σχεδόν 1 τρις ευρώ που δάνεισε με τριετείς πιστώσεις σε εκατοντάδες τράπεζες της ευρωζώνης'' γράφουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Oι τράπεζες αρχίζουν να ξεπληρώνουν την ΕΚΤ

”Ήρθε η ώρα της αποπληρωμής. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τις πρώτες ενδείξεις για το πόσα κεφάλαια θα ξεπληρωθούν πρόωρα, από τα σχεδόν 1 τρισ. ευρώ που δάνεισε με τριετείς πιστώσεις σε εκατοντάδες τράπεζες της ευρωζώνης, πριν ένα χρόνο και κάτι. Τώρα οι αναλυτές και οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία τα ποσά που θα επιστραφούν στην ΕΚΤ και ποια επίδραση θα έχουν -αν έχουν- στις αγορές.

Το «παράθυρο» της πρόωρης αποπληρωμής ανοίγει στα τέλη Ιανουαρίου και δίνει στις τράπεζες της επιλογή να ξεπληρώσουν τα χρήματα που δανείζονταν από τους μηχανισμούς τριετούς μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης μια φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα μεχρι την λήξη των Longer-Term Refinancing Operations (LTRO).

Τα κεφάλαια LTRO που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο 2011 και Φεβρουάριο 2012, απέτρεψαν την αποστράγγιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, τονώνοντας τους ισολογισμούς, σε μια κρίσιμη περίοδο της κρίσης χρεών.

Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων θα είναι «καλό πράγμα» δηλώνει ο Georg Grodzki της Legal & General. «Δείχνει εμπιστοσύνη σε ένα τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο και θα καθησυχάσει τους φόβους ότι οι τράπεζες έχον εθιστεί στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ». Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει την έκδοση ομολόγων στις αγορές.

Τονίζει ότι επίσης θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι φοβοι ότι οι τράπεζες θα «πέσουν σε γκρεμό» όταν λήξουν τα τριετή δάνεια, καθώς οι πιστωτές θα σπεύσουν όλοι μαζί να εκδώσουν ομόλογα για να αντικαταστήσουν τα χρήματα που δανείζονταν από την ΕΚΤ.

Ο Richard Comotto του ICMA Centre στο Reading University, προσθέτει ότι οι τράπεζες εκείνες που θα αρχίζουν πρώιμα να ξεπληρώνουν, θα απελευθερώσουν εγγυήσεις που είναι δεσμευμένες στην ΕΚΤ –μια κίνηση που θα βοηθήσει να αναθερμανθεί η αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Καθώς 800 τράπεζες δανείστηκαν πάνω από 1τρισ. ευρώ –τα μισά των οποίων μετακυλίστηκαν από τις «επιχειρήσεις ανοιχτών αγορών» της ΕΚΤ – η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένουν ότι μόνο 100 με 200 δισ. ευρώ του LTRO θα αποπληρωθούν στους τρεις πρώτους μήνες του 2013.

Η πραγματική σημασία στα μεγέθη για την πρόωρη αποπληρωμή, έγκειται στο τι θα δείξει στους ρυθμιστές και τους επενδυτές για την υγεία της ευρωζώνης, καθώς και τις διαφορές ανάμεσα στις τράπεζες του πυρήνα και της περιφέρειας. Η υπόσχεση του Mario Draghi να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ και η εισαγωγή του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, έχουν περιορίσει τους κινδύνους διάλυσης της ευρωζώνης, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πολύ προχωρημένο ράλι στις αγορές.

Ο Huw van Steenis της Morgan Stanley, σχολιάζει ότι επήλθε «ριζική μεταμόρφωση» στην ψυχολογία μετά τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. «Η τραπεζική χρηματοδότηση έχει ξανανοίξει».

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι «ποιος μπορεί να ξεπληρώσει και γιατί ξεπληρώνει», σχολιάζει ο Marchel Alexandrovich, οικονομολόγος της Jefferies.

Οι τράπεζες της βορείου Ευρώπης –πολλές των οποίων πήραν τα δάνεια της ΕΚΤ ως ασφαλιστική δικλείδα για να προστατευτούν από τα πρόσθετα σοκ- είναι οι πιθανότερες υποψήφιες να ξεπληρώσουν πρώτες, καθώς αξιοποιούν τις καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης και προσπαθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πλεονάζον ρευστό τους.

Η Commerzbank έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει την πρόωρη αποπληρωμή [όπως και η Lloyds που το ανακοίνωσε αφού γράφτηκε το άρθρο] ενώ στις υποψήφιες περιλαμβάνονται επίσης οι BNP Paribas, Deutsche Bank και Barclays.

Όμως ο Carlo Mareels, τραπεζικός αναλυτής της RBC Capital Markets, δηλώνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή από τράπεζες της περιφέρειας, θα είναι κατά κύριο λόγο συμβολική, επειδή για τις περισσότερες εξ αυτών είναι φθηνότερος ο δανεισμός από την ΕΚΤ στις 75 μονάδες βάσης, παρά από τις αγορές ομολόγων.

Οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης, που χρησιμοποίησαν επί το πλείστον το LTRO, ίσως επιστρέψουν λίγα, το ένα δέκατο απ’όσα δανείστηκαν, εκτιμά η Morgan Stanley.

Και, αν και ορισμένες τράπεζες πιθανότατα θα ξεπληρώσουν πρόωρα για να δείξουν «καλό πρόσωπο» ή επειδή δεν τα χρειάζονται λόγω της απομόχλευσης, δεν υπάρχουν και πολλά κίνητρα να διακινδυνεύσουν να τα επιστρέψουν όσο τα χρειάζονται ακόμη, τονίζει η Helen Haworth της Credit Suisse.

Τονίζει ότι μολονότι υπάρχει κάποια σταθεροποίηση στις αγορές και έχει πέσει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες του πυρήνα, δεν ισχύει το ίδιο για την περιφέρεια. «Οι καταθέσεις επιστρέφουν στο σύστημα αλλά είναι ακόμη ευμετάβλητη η κατάσταση και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι να ανέβουν τα yields και πάλι», τονίζει η κα Haworth.

Αν οι τράπεζες της βορείου Ευρώπης επιστρέψουν μεγάλα ποσά πρώιμα, ίσως η επίδραση στην αγορά να είναι μικρή. Αλλά ο κ. Alexandrovich προειδοποιεί πως αν η Ισπανία ή η Ιταλία επιστρέψουν μεγάλα ποσά, ίσως εκληφθεί ως ένδειξη ότι είναι «πολύ αισιόδοξες» για την κατάσταση των τραπεζικών συστημάτων και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

«Είναι λάθος εκτίμηση να πιστέψουν ότι οι τράπεζες των δύο χωρών είναι πλημμυρισμένες από ρευστότητα. Τα χρήματα της ΕΚΤ ακόμη δεν έχουν βρει τον δρόμο προς την πραγματική οικονομία».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Διπλό χαράτσι τον Ιανουάριο στα ακίνητα
 
Πιο γρήγορα οι συντάξεις στο δημόσιο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version