Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στην κυβέρνηση και στους συμβούλους για την έξοδο στις αγορές. Το χθεσινό sell off στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως είναι φυσικό αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να δει το θέμα εκ νέου, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι επιτελείς του, να διακινδυνέψουν με μία αποτυχία ή υψηλό επιτόκιο ένα δοκιμαστικό σχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το πρωί και αφού έχουν σταθμίσει την κατάσταση στις αγορές.
Με βάση το αρχικό σχέδιο πάντως, το βιβλίο προσφορών του 7ετούς ομολόγου για την άντληση 3 δις θα άνοιγε σήμερα με σκοπό να χτιστεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Ωστόσο η συγκυρία, δεν είναι η ιδανική στις διεθνείς αγορές, καθώς χαρακτηρίζεται από έντονες πιέσεις τόσο στα ομόλογα όσο και τους χρηματιστηριακούς δείκτες τις τελευταίες ημέρες.
Το κόστος δανεισμού αναμένεται από αναλυτές, πάνω από 3% και σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και το 3,5% Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης, έχουν αναλάβει Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άντληση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, στα μέσα του μήνα όταν αναμένεται η εκταμίευση της δόσης από τον ESM και σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα ύψους 1,5 δις ευρώ που υπάρχουν ήδη, το «μαξιλάρι» ασφαλείας του ελληνικού δημοσίου θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Στο πρώτο μέρος της δόσης της τρίτης αξιολόγησης (5,7 δισ. ευρώ συν 1 δις ευρώ τον Απρίλιο ανάλογα με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) έχει υπολογιστεί η εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» αλλά και 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν χθες ότι στο επίμαχο διάστημα Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2017 (βάση του οποίου θα ληφθούν οι αποφάσεις), οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου μειώθηκαν από 5,451 δισ. ευρώ σε 3,332 δισ. ευρώ ή παραπάνω από 2 δισ. ευρώ.