Οικονομία

Σήμερα η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, αλλά η δόση σπάει σε κομμάτια – κλειδί οι πλειστηριασμοί

Σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κλείσει και τυπικά η 3η αξιολόγηση στο πρώτο Eurogroup του 2018. Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά σε ότι αφορά τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης.

Σύμφωνα κάποιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές θέτουν και άλλα ζητήματα προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως της εκταμίευσης και το κυριότερο βέβαια δεν είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times ου λέει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν εύσημα στην Ελλάδα για τα πρόσφατα βήματα βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, όχι όμως και την επόμενη δόση του προγράμματος,.

Όπως σημειώνουν, στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε τη συντριπτική πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα. Για να λάβει όμως η Ελλάδα την επόμενη δόση, που εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου, για να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα που απομένουν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πουν ότι η πρόσφατη πρόοδος ουσιαστικά κλείνει την τρίτη αξιολόγηση.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «μία καθυστέρηση θα μπορούσε να μεταθέσει την έκδοση ομολόγου που η Αθήνα σχεδιάζει για τα τέλη αυτού του μήνα, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Ωστόσο, όπως σημειώνει, τόσο ο Σεντένο, όσο και Ελληνες αξιωματούχοι, έχουν υποβαθμίσει τη σημασία της όποιας καθυστέρησης.

Η επόμενη μέρα

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι πιο θεμελιώδες για της μετάβασης στη μετά μνημόνιο εποχή και την ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Η συνήθης πρακτική για χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα διάσωσης είναι οι αξιολογήσεις ανά εξάμηνο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών.

Ομως, ένας διπλωμάτης δήλωσε στους FT πως είναι πιθανό η ευρωζώνη να είναι «λίγο πιο σκληρή» στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας του μεγάλου ποσού που οφείλει. Μια πιθανότητα είναι οι πιο τακτικές αξιολογήσεις. Μία άλλη κίνηση θα μπορούσε να είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Για τον Γκούντραμ Βολφ, διευθυντή του think tank των Βρυξελλών Bruegel, όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των αγορών. Όπως σημειώνει «θα ήταν πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τη χρηματοδότηση των αγορών τα επόμενα χρόνια εκτός και εάν υποχωρήσουν και άλλα τα επιτόκια με τα οποία οι ιδιώτες επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογα της χώρας. Όπως τονίζει η ελάφρυνση του χρέους ή η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης είναι μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη ώστε τελικά να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος.

Διπλωμάτες δηλώνουν πως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει η διάθεση να συζητηθεί μία προληπτική γραμμή στήριξης, ωστόσο η πρώτη μεγάλη δυσκολία είναι να πειστούν οι ίδιοι οι Έλληνες…

Το μεγάλο αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η εκτέλεση των πλειστηριασμών, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Όπως αναφέρεται και σε άλλο ρεπορτάζ του Newsit η ΕΚΤ σήκωσε ψηλά το θέμα στις συναντήσεις που είχε στην Φρανκφούρτη την περασμένη Δευτέρα με Έλληνες τραπεζίτες και ουσιαστικά έστειλε ένα σαφές μήνυμα: πλειστηριασμοί εδώ και τώρα.

Όπως αναφέρουν πάντως πηγές από τις Βρυξέλλες το ποσό θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις, με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το αναμενόμενο πράσινο φως και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup σήμερα θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαδικασίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και τελικά την έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Εν τω μεταξύ, εντείνεται το ενδιαφέρον για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς που ρωτήθηκε πρόσφατα είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να ικανοποιούν κάποιες σταθερές, δηλαδή να διασφαλίζουν ότι η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και αφορούν π.χ. την ανεξαρτησία του κράτους και των φορολογικών υπηρεσιών, ενώ η χώρα πρέπει να θωρακιστεί ενόψει της εξόδου της στις αγορές. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα προληπτική στήριξη, είπε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα