Στην Κομισιόν θα πάει σήμερα (15.102.2018) το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς να περιλαμβάνει την περικοπή στις συντάξεις (αυτό τουλάχιστον ανέφερε έως αργά το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος), αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα αργήσουν να ληφθούν, όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές.
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού θα εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3,56% του ΑΕΠ. Πάντως, οι συνταξιούχοι θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις τελευταίες ημέρες του χρόνου για να μάθουν τι τους περιμένει από την επόμενη χρονιά. Μετά και τα όσα ελέγχθηκαν στο Μπαλί ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τα όσα δημόσια είπε την Παρασκευή ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, είναι πλέον σαφές ότι και αν έγραφε ο σημερινός ηλεκτρονικός φάκελος που αποστέλλεται από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, τελικός «κριτής» για το τι θα γίνει το 2019 στην Ελλάδα θα είναι το Eurogroup.
[read4more]
Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ξεκινούν πρακτικά από σήμερα. Εκτός από την τυπική εκκρεμότητα που είναι η επίσημη κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού –όπως και των υπόλοιπων προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις Βρυξέλλες, φεύγει από τη μέση και μια ουσιαστικά εκκρεμότητα: οι γερμανικές εκλογές. Πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε να ανοίξουν τα χαρτιά από όλες τις πλευρές και κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας η στάση της οποίας θεωρείται και καθοριστική για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά «έδειξαν» την Παρασκευή στην κατεύθυνση του Όλαφ Σόλτς και την Άνγκελα Μέρκελ καλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τα βρει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα των συντάξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει απόψεις. Εξακολουθεί να επιμένει ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να προχωρήσει για να ενισχυθούν άλλες κοινωνικές ομάδες ενώ η θέση του αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί ξανά δημόσια μέσα από τις επόμενες εκθέσεις που θα συνταχθούν για την Ελλάδα.
Από την άλλη, στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών έχουμε τον Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος την Παρασκευή στο Bloomberg άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά κινούμενος στα πλαίσια των διαδικασιών: «φέρτε τα νούμερα και θα δούμε» ήταν ουσιαστικά η απάντηση που έδωσε.
Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει προϋπολογισμό στον οποίο θα τονίζει –ανεξάρτητα αν αυτό θα είναι το μοναδικό σενάριο ή αν θα ακολουθηθεί και πάλι το διπλό σχέδιο όπως έγινε και την 1η Οκτωβρίου- ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο βασικός δημοσιονομικός στόχος χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.
Μάλιστα, εντός της ημέρας περιμένει να δοθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση καθώς θα ανακοινωθεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο. Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους –αν όχι ο δυσκολότερος μήνας- της φετινής χρονιάς, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα είναι καθοριστικά.
Αν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι αντεπεξήλθαν και στα διπλά εκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην δημιουργηθεί μεγάλη «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις τα αιτήματά της.
Πρέπει σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι το αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, δεν είναι το μοναδικό ανοικτό ζήτημα. Υπάρχουν και οι ακόλουθες εκκρεμότητες:
- Ποια και σε ποιο βαθμό από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν μέσα στο 2019.
- Τι θα γίνει με φορολογικά μέτρα που παραμένουν στον «αέρα» όπως είναι ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα και ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
- Ποια θα είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης για φέτος. Τα νοικοκυριά, θα πάρουν εντός της ημέρας την πρώτη «κρυάδα» με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και θα εξακολουθήσουν να ζουν στην άγνοια όσον αφορά στο αν και πότε θα υπάρξει επίδομα.