Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Σκληρές μάχες για τα ποσοστά φόρου στην αυτοκαταγγελία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εθελούσια αποκάλυψη του “μαύρου” χρήματος. Μάλιστα είναι ακόμα πιο σκληρές από προηγουμένως, διότι πλησιάζει η λήξη χρόνου για τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης ύστερα από την εντολή του πρωθυπουργού που δόθηκε πριν από λίγες μέρες, κατά τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να προωθηθεί γρήγορα στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Η πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας για απαλλαγή από τις ποινικές ευθύνες και την επιβολή φόρου 50% σε όσους δεν έχουν ξεκινήσει έλεγχοι, 55% σε όσους ελέγχονται και 60% στις περιπτώσεις που έχει περατωθεί ο έλεγχος, βρίσκεται μεν στο τραπέζι, αλλά ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί.

Κι΄ αυτό γιατί τα μεν τεχνικά κλιμάκια επιθυμούν υψηλότερα ποσοστά φόρου προβάλλοντας δήθεν ηθικούς λόγους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θέλει σε καμία περίπτωση για λόγους αποτελεσματικότητας ο φόρος που θα επιβληθεί να ξεπερνά το 50%. Η πρόταση του υπουργείου είναι να επιβάλλονται οι φόροι με βάση τους συντελεστές φορολογίας του χρόνου που έχει αποκτηθεί το εισόδημα και ένα μικρό πρόστιμο, αλλά η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 50%, γιατί διαφορετικά το Δημόσιο δεν θα έχει τα έσοδα που προσδοκά και τα οποία έχει ανάγκη ο προϋπολογισμός.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι με τα υψηλά πρόστιμα, ακόμα και εκείνοι που έχουν εντοπιστεί δεν θα κάνουν δήλωση εθελούσιας αποκάλυψης, αλλά θα προσφύγουν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να προκληθεί έμφραγμα στη Δικαιοσύνη και οι υποθέσεις να τελεσιδικήσουν ύστερα από πολλά χρόνια.

Η συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι η αποτυχία του μέτρου και η αδυναμία είσπραξης εσόδων που, όπως λένε στην κυβέρνηση, θα μπορούσαν να διατεθούν για μείωση φόρων, για επενδύσεις ή για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε