Μακρο-οικονομία

Σκυλακάκης: Άρχισαν να μειώνονται οι ρευματοκλοπές

Με βάση εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ για το ύψος των ρευματοκλοπών του ενιαμήνου του 2024, προκύπτει μείωση των απωλειών, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2021 – 2023, όπου παρατηρούνταν συνεχής αύξηση των απωλειών.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιστρέφουν πλήρως την εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι το πρώτο ενιάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο ενιάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου ενιαμήνου του 2022. Η μείωση των απωλειών είναι αντικείμενο μίας συνολικής στρατηγικής και σχεδιασμού που υλοποιείται και αφορά τόσο στις τεχνικές όσο και στις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές).

Παράγοντες, που έχουν συνεισφέρει είναι η μηνιαία καταμέτρηση που ξεκίνησε, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2024 και η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτερη διαπίστωση περιστατικών ρευματοκλοπών και στον έγκαιρο εντοπισμό παράνομων επανασυνδέσεων, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή εντατικών τεχνικών ελέγχων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις διατάξεις για τις ρευματοκλοπές.

Αυτές ψηφίστηκαν την άνοιξη του 2024 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, την αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, κ.ά.

Τα πρώτα αποτελέσματα των συντονισμένων δράσεων για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι εντυπωσιακά και παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό ότι φαίνεται πως πετύχαμε να αντιστρέψουμε την τάση ανόδου των ρευματοκλοπών. Η προσπάθεια, όμως, είναι ακόμα στην αρχή. Θα συνεχιστεί με εργαλεία τη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και τη συστηματική στοχοποίηση μαζικών παραβατών, που έχουμε εντοπίσει, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, που θα δει σταδιακά τις σχετικές μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνει».

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Γιατί δεν αρκεί η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες για να μπορέσει η κυβέρνηση να αυξήσει τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών
Στην εξίσωση ενδεχόμενης ευρύτερων μέτρων ελάφρυνσης, δεν έχουν ληφθεί οι επιπτώσεις της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και των επαπειλούμενων δασμών
Τανκ σε εργοστάσιο κατασκευής