Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Σόιμπλε: Ανοιχτό το Βερολίνο για το ευρωομόλογο αλλά με τι τίμημα

Σόιμπλε: Ανοιχτό το Βερολίνο για το ευρωομόλογο αλλά με τι τίμημα

Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους εφόσον το Βερολίνο πειστεί ότι ο δρόμος προς την εγκαθίδρυση ευρωπαϊκού ελέγχου στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι μη αντιστρέψιμος.

Η Γερμανία ενδέχεται να αποδεχτεί νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν να μοιραστεί την ευθύνη για το χρέος της ευρωζώνης και θα στήριζε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν ορισμένες από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και δημοσιεύθηκε σήμερα, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

 Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί προτού εφαρμοστούν πλήρως οι αλλαγές της συνθήκης.

“Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η κοινή δημοσιονομική πολιτική θα είναι αμετάκλητη και καλά συντονισμένη. Δεν θα υπάρξουν κοινά εγγυημένα ομόλογα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική”, τόνισε.

Μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή θα απαιτούσε από τις άλλες χώρες να παραδώσουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους. Πολλοί Ευρωπαίοι, φορείς χάραξης πολιτικής, αναρωτιούνται πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να φτάσει το Βερολίνο προκειμένου να θέσει το οικονομικό βάρος του στη διάθεση της ευρωζώνης.

“Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε όσο μακριά χρειάζεται για να επιτύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να σταματήσει την “έξοδο” των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα από τις αγορές ομολόγων και είπε ότι υπάρχουν ορισμένα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως η άμεση αγορά του χρέους από τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης — τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε για την έκδοση κοινών ομολόγων θεωρούνται σημαντικές επειδή στο πρόσφατο παρελθόν Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να προχωρήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους εφόσον τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά και παραλείψεις, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Η αλλαγή υποδηλώνει ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να προχωρήσει περισσότερο για να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για τη νέα κανονιστική δομή της ζώνης του ευρώ. Δεν αναμένεται πάντως να ληφθεί τέτοια απόφαση στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Οι χώρες που εφαρμόζουν οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές ομολόγων, θα μπορούσαν να ζητήσουν την παρέμβαση των ταμείων διάσωσης, είπε ο Σόιμπλε. Πρόσθεσε ότι διαφωνεί με την πρόσφατη πρόταση περί αυτόματης παρέμβασης των ταμείων, χωρίς επίσημο αίτημα.

“Μπορούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών συνθηκών”, είπε ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στα αγγλικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Το τίμημα για την αποδοχή, από την Γερμανία, των κοινών ομολόγων, θα είναι η ευρεία συμφωνία για την μεταβίβαση του ελέγχου των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σόιμπλε επανέλαβε την έκκλησή του για το διορισμό ενός Επιτρόπου ή “τσάρου” της οικονομίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα διαθέτει ευρύτερες εξουσίες στα δημοσιονομικά θέματα κάθε χώρας και θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ή να απορρίπτει τους προϋπολογισμούς τους αν δεν συμφωνούν με τους κανονισμούς της ένωσης. Μέχρι να συμφωνηθούν αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν υπόλογες για τα χρέη η μία της άλλης, κατέληξε ο Σόιμπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι το ευρωομόλογο και γιατί δε το θέλει η Μέρκελ

Κρίση ιστορικών διαστάσεων στην Ευρώπη – Γαλλογερμανικός “πόλεμος” με ανεξέλεγκτες συνέπειες – Παρέμβαση Ομπάμα για να βρουν λύση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε