Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ρόλου που διαδραμάτισε στο πρόγραμμα ευρωδιάσωσης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ελλάδα.
«Έχουμε ισχυρούς λόγους να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι έναντι του ΔΝΤ, το ΔΝΤ συνέβαλε τα μέγιστα στη ενίσχυση της αξιοπιστίας στις αγορές της ευρωπαϊκές πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης».
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ΔΝΤ συνέβαλε στη στήριξη της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο reuters επαναλαμβάνει ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη σε φάση ηρεμίας υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης ως υποψήφια για πρόγραμμα βοήθειας. «Δεν βλέπω κανένα που στο απώτερο διάστημα θα χρειάζονταν να υπαχθεί στον (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης), όλες οι τελευταίες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι ούτε και η Σλοβενία χρειάζεται ένα τέτοιο ένα πρόγραμμα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο θέμα της διαμάχης ως προς τη σύσταση ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών ο Β. Σόιμπλε έστειλε προσεκτικά μηνύματα συμβιβασμού προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Προς το παρόν γίνονται εντατικές συζητήσεις για θέματα χρηματοδότησης ή χρόνου σύστασης του ταμείου εκκαθάρισης των τραπεζών, και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κάποια συμφωνία», είπε ο Σόιμπλε στο πρακτορείο reuters.
Αντίθετα ο Σόιμπλε φάνηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στη διακρατική συμφωνία ως βάση για το ταμείο εκκαθάρισης, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες διαφωνίες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε στην τραπεζική ενοποίηση σε μια επισφαλή νομοθετική βάση, αυτόν τον κίνδυνο δεν θέλουμε να τον πάρουμε» τόνισε ο Σόιμπλε.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Deutsche Welle