Την επιθυμία του να συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη στην Handelsblatt, που εκτιμάει πως "οι τράπεζες και όχι τα κράτη προκάλεσαν την κρίση".
Μπορεί τα ονόματα των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο να θεωρούνται επτασφράγιστο μυστικό μέχρις ότου η κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατικών, σε εσωκομματικές εκλογές αποφανθεί για την προγραμματική συμφωνία, ωστόσο οι φήμες που κυκλοφορούν «δείχνουν» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει στο πόστο του και την επόμενη τετραετία.
Το επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Handelsblatt.
Ο 71ενός χρονών πολιτικός εκφράζει την προθυμία του να συνεχίσει στο ίδιο υπουργείο. «Αν η καγκελάριος Μέρκελ μου προσφέρει τη θέση, τότε δεν πρόκειται να την απορρίψω. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να περιμένω για να δω αν η βάση είναι υπέρ μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά την άποψή μου αυτή η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί» δηλώνει στη συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει ότι συμβούλευσε το κόμμα του, το Χριστιανοδημοκρατικό, να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πληροφορίες για το πώς και σε ποια κόμματα της νέας κυβέρνησης θα μοιραστούν τα υπουργεία. «Κάνετε λάθος, αν νομίζετε, ότι ξέρω περισσότερα από σας» σπεύδει να διευκρινίσει στην ίδια συνέντευξη.
Στην ίδια συνέντευξη ο Σόιμπλε προειδοποίησε για τους κινδύνους σε περίπτωση χαλάρωσης των προσπαθειών να τεθούν κανόνες στον τραπεζικό τομέα. «Η δημιουργικότητα των τραπεζών για να ξεγλιστρήσουν από τους κανόνες συνεχίζει να είναι μεγάλη», είπε στην Handelsblatt.
«Βέβαια η αυστηροποίηση των κανόνων για τα ίδια κεφάλαια έχει συμβάλει στην σταθερότητα και οι τράπεζες θεωρούν ότι επαρκούν, αλλά εγώ όμως θα πω στα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, ότι δεν ήταν τα κράτη που προκάλεσαν την κρίση, αλλά οι τράπεζες. Γι αυτό η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα θα συνεχιστεί».
Ο Σόιμπλε εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την επίσπευση υιοθέτησης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη. «Υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας το συγκεκριμένο φόρο, αλλά στην πραγματικότητα στο απώτερο μέλλον δεν θα αποφέρει το ποθούμενο ποσό. Τέλος, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν στο επόμενο Ecofin θα επιτευχθεί συμφωνία για τον κεντρικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης που είναι ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης και εποπτείας των τραπεζών. «Ίσως χρειαστούν συνεδριάσεις και τη νύχτα, όμως επιθυμία μας είναι η εξεύρεση λύσης εντός της χρονιάς» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.
Διαβάστε επίσης:
Ρύθμιση ”ανάσα” για επιχειρήσεις με δάνεια
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την προοπτική εξέλιξης της ισπανικής οικονομίας
Πηγή Deutsche Welle