Πρόκειται για τα λεφτά της διαφθοράς που έχουν δεσμεύσει οι εισαγγελείς διαφθοράς από τις διάφορες υποθέσεις.
Το ποσό που μέχρι τώρα έχει δεσμευτεί ανέρχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, σε 800 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνει πάρα πολύ αν σε αυτό προστεθούν ακίνητα, μεταξύ αυτών και πολυτελή, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Μάλιστα, το ποσό που λιμνάζει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών θα αυξάνει διαρκώς και θα παραμένει αναξιοποίητο τη στιγμή που κόβονται συντάξεις, επιδόματα και διάφορες παροχές, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για κοινωνική πολιτική και επενδύσεις.
Για να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για τι ποσά μιλάμε θα αναφέρουμε πως στην τελευταία ημερίδα που έγινε για τη διαφθορά, ο ΟΟΣΑ ανέφερε την εκτίμησή του ότι η διαφθορά κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 20 δις. ευρώ το χρόνο.
Δεύτερο στοιχείο είναι οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη πως στην υγεία το “μαύρο” χρήμα στο παρελθόν ήταν 7 δις. και τα τελευταία χρόνια περιορίστηκε στα 2 δις.
Επίσης καθημερινά σχεδόν έρχονται στο φως της δημοσιότητας μικρές οι μεγάλες υποθέσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος και ως τελευταία μεγάλη υπόθεση να αναφέρουμε της ΕΒΖ που ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις ότι προκάλεσαν ζημιά 55 εκατ. ευρώ.
Τα τεράστια αυτά ποσά, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που μίλησαν στο newsit.gr θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν η κυβέρνηση εξέδιδε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4312 του 2014.
Έτσι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της διαφθοράς για κοινωνική ή επενδυτική πολιτική, χωρίς να ανοίξει ,,,ρουθούνι δανειστού.
Να υπενθυμίσουμε ότι κάνουμε λόγο για τα δεσμευθέντα, που είναι συνήθως λογαριασμοί στις τράπεζες και άλλα περιουσιακά στοιχεία και όχι για τα κατασχεθέντα που μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών.