Και πως να μην είναι έτσι όταν το ποσοστό των φόρων στην τιμή των τσιγάρων θα φτάσει στο 90% (η Ελλάδα θα καταλάβει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από την πέμπτη) . Που σημαίνει ότι όποιος αγοράζει ένα πακέτο στην τιμή των 3,5 ευρώ, τα 3,15 ευρώ πηγαίνουν στο δημόσιο και μόνο τα 35 λεπτά στους καλλιεργητές, τη βιομηχανία και τους διανομείς.
Που σημαίνει επιπλέον ότι το περιθώριο κέρδους για τους λαθρέμπορους είναι τεράστιο και οι τιμές στις οποίες μπορούν να πωλούν τα τσιγάρα ιδιαίτερα ελκυστικές.
Έτσι, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι το Δημόσιο αντί να αυξήσει τα έσοδά του κατά 120 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δει την “τρύπα” να μεγαλώνει. Το πόσο θα εξαρτηθεί από την έξαρση του λαθρεμπορίου, καθώς και από τους ελέγχους που θα γίνουν από το κράτος.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος θα αναφέρουμε πως σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η Ελλάδα χάνει 670 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και γενικών καπνικών προϊόντων.
Μάλιστα το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων από 3% το 2009 εκτοξεύτηκε στο 22% και αναμένεται με τη νέα αύξηση των φόρων να ξεπεράσει το 30%.
Το μέγεθος του προβλήματος και της απώλειας εσόδων περιγράφεται κατά κάποιο τρόπο στον απολογισμό που άφησε ο Τρύφων Αλεξιάδης όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτόν το 2014 διενεργήθηκαν 2.659 κατασχέσεις και το δημόσιο γλίτωσε 115,28 εκατ. ευρώ, το 2015 οι έλεγχοι ήταν 6.585 και το ποσό των φόρων και δασμών που βεβαιώθηκαν 141,66 εκατ. ευρώ και το 9μηνο του 2016 έγιναν 4.531 έλεγχοι και τα ποσά που βεβαίωσαν οι ελεγκτές ήταν 279,4 εκατ. ευρώ.
Οπότε σκεφτείτε το εξής απλό. Αν οι ελεγκτές πιάνουν λαθραία που οι φόροι φτάνουν στα 279,4 εκατ. ευρώ, σκεφτείτε πόσα είναι τα τελικά ποσά που χάνει το Δημόσιο. Ενδεχομένως περισσότερα από τα 670 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το ΙΟΒΕ.