Τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω κορονοϊού, κρούει ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ένας κατεξοχήν εξαγωγικός κλάδος, αφού, το 80% της παραγωγής αποστέλλεται σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ. Οι εξαγωγές έχουν ελαχιστοποιηθεί και η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί. Για να προλάβουν το οικονομικό αδιέξοδο, εκπρόσωποι της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ζητούν στήριξη από την Πολιτεία.
Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου απειλούνται από το πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς οι εξαγωγές τους στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν πρακτικά ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Τελευταία, δε, «κινδυνεύουν» να χάσουν και τις παραγγελίες τους από τις ΗΠΑ, μετά από την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εισερχόμενες πτήσεις από την Ευρώπη, απόφαση που πλήττει άμεσα τους Έλληνες εξαγωγείς, ενώ «ανοίγει την πόρτα» στις ανταγωνιστικές εταιρείες από την Τουρκία.
Εκπρόσωποι της ΕΛΟΠΥ καταγγέλλουν, ότι η απόφαση των Αμερικανών να απαγορεύσουν τις εισερχόμενες πτήσεις από την Ευρώπη, εμμέσως «πριμοδοτεί» την τουρκική ιχθυοκαλλιέργεια, που αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο του εθνικού της αερομεταφορέα, συνεχίζει να εκτελεί τις παραγγελίες της με τους ίδιους ρυθμούς. Το πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς, όπως λένε «Για να μεταφέρουν ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στους προορισμούς της Β. Αμερικής, οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες ζητούν αστρονομικούς ναύλους».
Η μείωση των εξαγωγών, σε συνδυασμό και με την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και διαχείρισης των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου, αποθέματα τα οποία να σημειωθεί, αφορούν αποκλειστικά ζώντες οργανισμούς.
Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία
Στήριξη από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεση παρέμβαση και ευέλικτη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ζητούν οι εταιρείες μέλη της ΕΛΟΠΥ, που αντιπροσωπεύουν το 80% της ελληνικής παραγωγής. Η ΕΛΟΠΥ τονίζει ότι αν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το πρόβλημα ρευστότητας θα απειλήσει πολύ σύντομα την επιβίωση του κλάδου και των προμηθευτών του.
Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνουν ότι: «Η παραγωγική διαδικασία λειτουργεί κανονικά και η δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς είναι εξασφαλισμένη, παρ’ όλες τις δυσκολίες, σ’ αυτή την πρωτόγνωρα δυσμενή συγκυρία για όλους. Οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με κυρίαρχη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Είναι έτσι σε θέση να καλύψουν απρόσκοπτα τη ζήτηση, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές τα κορυφαία σε ποιότητα και διατροφική αξία Ελληνικά ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας».