Οικονομία

Σπριντ για 5.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2018

Αγώνας δρόμου προκειμένου να πραγματοποιηθούν σχεδόν 5.000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος τους έτους, έχουν εξαπολύσει οι αρμόδιες αρχές, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα κυρίως προς τα κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές, ότι η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει και όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν μπροστά σε ανεπιθύμητους για αυτούς πλειστηριασμούς.

Στο μεταξύ ήδη ξεκίνησε το λίφτινγκ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η πλατφόρμα e-auction αλλάζει. Ήδη, έγινε πιο φιλική και λειτουργική ενώ σύντομα θα θυμίζει τις ιστοσελίδες με τις αγγελίες πώλησης κατοικιών αφού σταδιακά θα προστεθούν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως ο όροφος, ο αριθμός των δωματίων, οι βοηθητικοί χώροι ενώ εάν ο φάκελος του πλειστηριασμού που φθάνει στα γραφεία των συμβολαιογράφων συνοδεύεται με φωτογραφίες του εκποιούμενου ακίνητα, αυτές θα αναρτώνται αμέσως στην πλατφόρμα. Από την φωτογραφία του ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια εικόνα για την κατάσταση του και την περιοχή στην οποία βρίσκεται και να προχωρήσουν στην αγορά του.

Την ώρα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκσυγχρονίζεται οι τράπεζες πατάνε το γκάζι των εκποιήσεων ακινήτων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες.

Μέχρι το τέλος του έτους έχουν αναρτηθεί 4.777 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Από αυτούς 424 έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ για τον Οκτώβριο προβλέπεται να γίνουν 2.342 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Επίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί 1.333 εκποιήσεις για τους πρώτους 3,5 μήνες του 2019 με την λίστα να εμπλουτίζεται καθημερινά.

Στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλως των ειδών αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία από αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη κόκκινων δανειοληπτών.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που εκποιούνται καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει αρχίσει να αλλάζει. Παράλληλα ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές τιμές. Ο στόχος προφανής. Να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών. Η νέα διαδικασία, προβλέπει ότι εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, μετά από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα εντός 48 ημερών από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα