Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Στα δίχτυα της Εφορίας όσοι έπαιρναν μισθούς και συντάξεις από το εξωτερικό αλλά δεν τα δήλωσαν

Στα δίχτυα της Εφορίας όσοι έπαιρναν μισθούς και συντάξεις από το εξωτερικό αλλά δεν τα δήλωσαν

Στην τσιμπίδα της Εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ εισέπραξαν μισθούς και συντάξεις στο εξωτερικό … λησμόνησαν εν συνεχεία να τα δηλώσουν ως εισόδημα στην φορολογική τους δήλωση.

Ήδη, από την Εφορία ενεργοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ειδοποιήθηκαν οι… ξεχασιάρηδες φορολογούμενοι ώστε να πράξουν το αυτονόητο και να αποφύγουν τα χειρότερα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προχώρησαν στις απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων που έφθασαν στην Υπηρεσία μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες.

Όπως τόνισε χθες (04.11.2021) ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit, ανέφερε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός αξιοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει από την ανταλλαγή πληροφορίων με άλλα κράτη αποκαλύπτοντας ότι «έχουμε εντοπίσει φορολογούμενους οι οποίοι είχαν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις κ.λπ. στο εξωτερικό τα οποία  δεν τα είχαν δηλώσει. Τα στοιχεία αυτά μας ήρθαν από την ανταλλαγή πληροφοριών και τους έχουμε ειδοποιήσει να έρθουν να τα δηλώσουν, δηλώντας ταυτόχρονα οτιδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί να μειώνει τη φορολογική τους υποχρέωση».

Οι φορολογούμενοι που πιάστηκαν στα δίχτυα της ΑΑΔΕ, έχουν ειδοποιηθεί με email και καλούνται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση προκειμένου να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματα συνυποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Μετά την υποβολή των δηλώσεων θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό.

Η ΑΑΔΕ ζητάει από τους φορολογούμενους να πιστοποιήσουν τα εισοδήματά τους, με φωτοαντίγραφο κινήσεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, που πιστώθηκε με τις συντάξεις, από τους ασφαλιστικούς φορείς ή του μισθού που εισέπραξαν. Και αυτό διότι λόγω της πανδημίας δεν είναι δυνατό να υπάρξει άλλο πιο ασφαλής τρόπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση παλαιότερη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, «κατ’ εξαίρεση, γίνεται δεκτό ότι στις περιπτώσεις αυτές, θα μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για τον καθορισμό του τελικού φορολογητέου ποσού των συντάξεων αλλοδαπής, όπως το αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη από τον ασφαλιστικό οργανισμό της αλλοδαπής».

Πάντως η ΑΑΔΕ προειδοποιεί τους φορολογούμενους ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εντός της προθεσμίας, εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου με βάση τα στοιχεία που έχει η Φορολογική Διοίκηση στη διάθεσή της. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία θα προσδιορίσει το φόρο κατ’ εκτίμηση και μέχρι το τέλος του έτους θα στείλει τα ραβασάκια στους φορολογούμενους. Στο πλαίσιο αυτό, στον υπόχρεο καταλογίζονται αναδρομικά, φόρος εισοδήματος, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Στοιχεία από 70 χώρες

Η ΑΑΔΕ κάθε χρόνο λαμβάνει πληροφορίες για τα εισοδήματα Ελλήνων που φορολογούνται στην Ελλάδα από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας. Περισσότερες από 70 χώρες στέλνουν στοιχεία στην Ελλάδα για εισοδήματα όπως τόκοι, τραπεζικές καταθέσεις κι άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα, κ.α. Η ανταλλαγή πληροφορικών είναι αυτόματη και υποχρεωτική από το 2016 στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με βάση το μοντέλο του ΟΟΣΑ. Βασικός στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι οι φορολογούμενοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους όπως και να καταπολεμείται η φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις