Η κυβέρνηση έχει μπροστά της εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο προκειμένου να λύσει μία σειρά από ζητήματα, με τους δανειστές να αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την νωχελικότητα της Αθήνας.
Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες απέναντι σε ένα αρκετά εχθρικό ακροατήριο, κάτι που είχε πάρα πολύ καιρό να συμβεί. Η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το καλό κλίμα που υπάρχει με τους Ευρωπαίους έχει πάει στην άλλη πλευρά του λόφου και πλέον αγνοεί επιδεικτικά τις δεσμεύσεις της έχοντας ένα και μοναδικό πράγμα στο μυαλό της: πως θα φτάσει στις εκλογές με τα μεγαλύτερα δυνατά όπλα στην φαρέτρα της.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Και αυτές δεν μπορεί να τις αγνοεί, όχι απαραίτητα επειδή θα χαλάσει τι κλίμα με τους δανειστές, αλλά κυρίως επειδή θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οικονομία και θα απωλέσουν δυνάμεις στην προσπάθεια για ανάπτυξη.
Οι δανειστές με εκείνο που δείχνουν να είναι έξαλλοι είναι με την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες και την αδυναμία της κυβέρνησης να φτιάξει ένα πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων. Αντί αυτού βλέπουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να αλλάξει τον Νόμο Κατσέλη με τρόπο εντελώς αντισυμβατικό. Οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να φτιάξει μία κουλτούρα ώστε οι δανειολήπτες να πληρώνουν, αλλά μία κουλτούρα που οι δανειολήπτες θα χρησιμοποιούν όποιο εργαλείο έχουν στα χέρια τους προκειμένου να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κυβέρνηση βλέποντας ότι δεν μπορούν να πετύχουν και πολλά με το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, επιλέγει ή δείχνει να επιλέγει την όσο μεγαλύτερη παράταση ισχύος του. Και αυτό διότι το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σήμερα 280.000 ευρώ (παντρεμένος με δύο παιδιά) και η πρόταση των δανειστών είναι να πάει στα 70.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προτείνει 150.000 ευρώ. Η διαφορά είναι χαώδης όποια πλευρά και αν επικρατήσει.
Όμως και η λύση καθυστερεί για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση λέει ότι τον έχει έτοιμο τον σχετικό νόμο και σε ένα μήνα το πολύ θα τον έχει καταθέσει στην Βουλή. Δύσκολα όμως γίνεται πιστευτή, ειδικά μάλιστα όταν ένας εξ αυτών που συμμετέχουν στις συζητήσεις από την πλευρά των δανειστών, ο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνέντευξή του χθες στην Καθημερινή της Κυριακής κάνει λόγο για μία «απογοητευτική» αποστολή των στην Αθήνα.
Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών και της κατάστασής τους, ο Ντ. Κοστέλο αναφέρει ότι «οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση». Παράλληλα, η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων».
Από εκεί και πέρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του κατώτατου μισθού. Θεωρούν ότι πρόκειται για μέγα λάθος, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν.
Από εκεί και πέρα η ελληνική πλευρά πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε η αξιολόγηση να είναι θετική και αυτό θα πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα.