Site icon NewsIT

Στα μπλόκα κρίνονται οι αντοχές των αγροτών, της κυβέρνησης και της κοινωνίας

23.02.2016 | 14:16
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έχει αποδειχτεί ιστορικά πως σε κοινωνίες σε κρίση η επικράτηση της λογικής «ο σώζων εαυτόν σωθείτω», αντί της κοινής δράσης, της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατά το πλείστον κατανομής των βαρών μεταξύ των μελών της κοινωνίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στην παρακμή, το μαρασμό και το περιθώριο της ιστορίας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα ο άκρατος ατομισμός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελπίδα διαφυγής από τις μυλόπετρες της κρίσης, ούτε η κορπορατίστικη αντίληψη και η συντεχνιακή νοοτροπία να σωθούμε εμείς και ας εξοβελιστούν στο πυρ το εξώτερο οι υπόλοιποι, μπορούν να αποτελέσουν το όχημα που θα σύρει στην έξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα.
Με τους αγρότες στα μπλόκα ζούμε το φαινόμενο αυτό σε ακραίο βαθμό. Οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών δεν αποτελεί παρά μία ακραία έκφραση της πρόταξης των στενών συμφερόντων, σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας. Κι΄ ας μην είναι οι αγρότες εκείνοι που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από τα μνημόνια και τις δηλητηριώδεις συνταγές της τρόικας.
Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν, τονίζοντας, όμως προηγουμένως, πως οι αγρότες έχουν δίκιο στα αιτήματά τους για το κόστος παραγωγής (όπως καύσιμα, λιπάσματα, σπόροι), αφού αντιμετωπίζονται με ένα δυσμενέστερο τρόπο έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και συνεπώς βρίσκονται σε μειονεκτική ανταγωνιστικά θέση και η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει λύσεις.
Εχουν άδικο, όμως, όταν ζητούν διαφορετική φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση από τους υπόλοιπους πολίτες, γιατί είμαστε όλοι στην ίδια γαλέρα και όλοι οφείλουμε να τραβήξουμε το κουπί. Αλλιώς με περιμένουν κύκλωπες και Λαιστρυγόνες.
Στα μπλόκα σήμερα περισσότερο από ποτέ κρίνονται οι αντοχές των αγροτών, της κοινωνίας, καθώς και της κυβέρνησης.
Όμως, πέραν αυτού ας δούμε τη στυγνή αλήθεια των αριθμών:
-Από τη μελέτη Τ. Γιαννίτση και Σ. Ζωγραφάκη προκύπτει ότι από το 2008 ως το 2012 το αγροτικό εισόδημα συνολικά αυξήθηκε κατά 26%.
-Το 2015 το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών σύμφωνα με την Eurostat αυξήθηκε κατά 12,5%, ενώ από το 2010 ως το 2015 μειώθηκε κατά 0,01%, δηλαδή ουσιαστικά παρέμεινε στάσιμο.
-Το εισόδημα από τις επιδοτήσεις είναι αφορολόγητο ως τις 12.000 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής φορολογίας είναι 13%, όταν των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 26% και των μισθωτών και συνταξιούχων 22% (οι τελευταίοι δικαιούνται αφορολόγητο με αποδείξεις ως τις 9.550, αφορολόγητο το οποίο κέρδισαν και οι αγρότες στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα).
-Οι συνταξιούχοι υπέστησαν 11 μειώσεις συντάξεων, χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις το 40 ακόμα και το 50% της σύνταξης.
-Μισθωτοί πληρώνουν φόρο αλληλεγγύης, ενώ οι άνεργοι έφτασαν στο 1.300.000, η ¨μαύρη¨ εργασία οργιάζει, οι υποαπασχόληση και οι μερικές μορφές απασχόλησης, άρα και μερικές αμοιβές αυξάνονται.
-Εκατοντάδες χιλιάδες καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν.
-Οσον αφορά στα τεκμήρια, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα. Εξάλλου, με το περιουσιολόγιο θα καταργηθούν γιατί δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.
Αν βάλει κάποιος πολίτης ψύχραιμα στο τραπέζι όλα τα προαναφερόμενα δικαιούται να θέσει το ερώτημα: Πού είναι η αλληλεγγύη των αγροτών προς τους μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, μικροεπιχειρηματίες και ποια βάρη σήκωσαν αυτοί όταν οι άλλοι σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου; Ποια θυσία έκαναν ή σκοπεύουν να κάνουν για να βγει η χώρα από την κρίση, για να μην ξανακοπεί για δωδέκατη φορά η σύνταξη;
Και μην μιλήσει κανείς για κοινωνικούς αυτοματισμούς γιατί όταν η αλήθεια πονάει ανακαλύπτουμε τους κοινωνικούς αυτοματισμούς για να την κρύψουμε.
Και ας συνεκτιμήσουν οι αγρότες πως οι αντοχές της κοινωνίας είναι περιορισμένες και πως αν συνεχίσουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς, ενδέχεται να χάσουν και την οποιαδήποτε συμπαράσταση έχουν σήμερα από τους κατοίκους των πόλεων και άλλες κοινωνικές τάξεις.
Αυτή τη στιγμή κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, και κινδυνεύουν να πληγωθούν βαθειά όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι στη μεγάλη κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και των πολιτών, οι αγρότες είναι οι μόνοι που πήραν μία, έστω γλίσχρα, ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Η λογική τα θέλω όλα και τα θέλω τώρα δεν ταιριάζει με το πνεύμα της εποχής και την κατάσταση της χώρας.
Εξάλλου, όπως παραδέχτηκε αγρότης από το μπλόκο των Τεμπών στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στα παραπολιτικά 90,1 με τις προτάσεις της κυβέρνησης πήραν τουλάχιστον κάποια παράταση ζωής, για να προσθέσει αμέσως μετά πως δεν λύθηκε το πρόβλημα. Λες και τα προβλήματα των άλλων πολιτών βρήκαν οριστικές και ασφαλείς λύσεις. Ανάσες και παρατάσεις ζωής αναζητούν όλοι και ευτυχείς όσοι τις βρίσκουν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version