Στα σκαριά νέα ρύθμιση οφειλών στα πρότυπα των 120 δόσεων, έρχεται μετά το τέλος της πανδημίας, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «προφανώς σκέψεις υπάρχουν πολλές σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Τις συζητάμε με τους θεσμούς», ενώ νωρίτερα είχε απαριθμήσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για «πάγωμα» των χρεών του πρώτου lockdown και έναρξη εξόφλησης τον Απρίλιο του 2021 σε 12-24 δόσεις, αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν μέσα στην πανδημία και μετάθεση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
Πάντως όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος του πρώτου 3μηνου και αφού πρώτα διαφανούν απτά σημάδια για επιστροφή στην κανονικότητα.
Click4More: Λιγότεροι φόροι το 2021 με… περισσότερους φόρους! Το παράδοξο και η “ακτινογραφία” του
Την ίδια ώρα ο υπουργός ανέφερε ότι οι πιθανότητες να μην αρχίσει να εφαρμόζεται στο σύνολό του από τις αρχές του έτους το νέο πτωχευτικό δίκαιο εμφανίζονται αυξημένες και σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα λαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Να επισημανθεί ότι μαζί με την παράταση στην εφαρμογή του πτωχευτικού, θα υπάρξει και μία μορφή απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά όχι με οριζόντια μορφή, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Την σχετική εξαγγελία έχει κάνει από την Βουλή ο πρωθυπουργός και αναμένεται μέχρι του τέλους του μηνός να υπάρξει και η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα έχει 3μηνη διάρκεια. Αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό δεν αναμένεται η εφαρμογή του πριν από το τέλος Απριλίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «ο νόμος θα υλοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις… θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο», συμπληρώνοντας με νόημα πως «έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας».
Για την πλήρη εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, τις οποίες θα πρέπει να τύχουν και της έγκρισης των δανειστών. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές εκτιμούσαν πως από την ώρα που θα ψηφίζονταν οι νέες διατάξεις, θα απαιτούνταν ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 6-8 μηνών για την πρακτική εφαρμογή τους και γι’ αυτό πίεζαν ώστε οι διατάξεις να ψηφιστούν από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο η πανδημία πήγε πίσω την ψήφιση του νόμου, που τελικά έγινε στις αρχές του μήνα.