Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Στα τάρταρα η ψυχολογία της αγοράς – Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες – Καμπανάκι από τον ΙΟΒΕ για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου

Στα τάρταρα η ψυχολογία της αγοράς – Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες – Καμπανάκι από τον ΙΟΒΕ για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου

Ο μοχλός της οικονομίας διδάσκουν στα πανεπιστήμια, είναι η ψυχολογία. Δυστυχώς για την ελληνική οικονομία αυτή είναι στα τάρταρα. Και μπορεί να επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι η Ελλάδα βγαίνει στο φως μετά από σχεδόν 10 χρόνια στο σκοτάδι, ωστόσο το οικονομικό κλίμα, όπως αυτό αποτυπώνεται από τις εκθέσεις του ΙΟΒΕ, μόνο θετικό δεν διαγράφεται.

Για τρίτο συνεχή μήνα και ενώ η χώρα διανύει εδώ και καιρό την «ανεξαρτησία» της από το καθεστώς των μνημονίων, παρουσιάζεται επιδείνωση στον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας που μετράει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στον Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον Οκτώβριο ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο.
Όπως προκύπτει μεγάλος χαμένος ήταν για μία ακόμη φορά, το λιανικό εμπόριο, ενώ και βιομηχανία πέρασε σε αρνητικό έδαφος.
Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε ισχυρή στήριξη από τις απαντήσεις των καταναλωτών. Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών.
Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης αποτελεί ένα πρόδομο παράγοντα που διαμορφώνει την τάση στην οικονομία πριν παρουσιαστούν τα ποιοτικά στοιχεία, όπως το ΑΠΕ, ο τζίρος και οι εξαγωγές.
Όσο και αν εμφανίζουν από την κυβέρνηση κλίμα αισιοδοξίας και εμπέδωσης της εμπιστοσύνης, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο επιβεβαιώνοντας τους απαισιόδοξους που βλέπουν την χώρα να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την έξοδο από τα μνημόνια.
Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο, τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε υποστεί ισχυρή πτώση, ενώ τον Ιούλιο, πριν αρχίσει η πτώση είχε φτάσει στο ύψος των 105,3 μονάδων.

Η επιδείνωση πλέον συνδέεται και με τους εξωγενείς παράγοντες: με την μεγάλη μείωση του δείκτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και τις πιέσεις που ξεδιπλώνονται σε κράτη όπως η Ιταλία και Γερμανία.

Βιομηχανία – εμπόριο
Αναλυτικά, στο τομέα της βιομηχανίας, επιδεινώθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες των εκπροσώπων του κλάδου για την πορεία της παραγωγής, αλλά και των νέων παραγγελιών. Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και στις παραγγελίες για εξαγωγές.
Στο λιανεμπόριο, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι οι παρούσες συνθήκες έχουν βελτιωθεί, αλλά αυξάνονται τα αποθέματά τους και αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες. Αποτυπώνεται και η μείωση στις προθέσεις τους για νέες παραγγελίες και για αύξηση της απασχόλησης.
Αντιθέτως, οι καταναλωτές έχουν βελτιώσει σημαντικά τις προσδοκίες τους στηριζόμενοι στην εκτίμηση ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις