Συνολικά, το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε τα 2,120 τρισεκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Εξάλλου ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Kάρλο Παντοάν δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της ευελιξίας εντός των καθορισμένων κανόνων πρέπει να αποτελέσει το κύριο σημείο εκκίνησής μας».
Αναφερόμενος στο μέλλον της οικονομίας της Ιταλίας, ο Παντοάν πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα ως τρία χρόνια για να μπορέσει να δρέψει καρπούς», ενώ σε σχέση με την οικονομική φάση που διέρχεται η Γερμανία πρόσθεσε: «τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που φθάνουν από την Γερμανία προκαλούν ανησυχία. Δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία δεν έχει παρέλθει και ότι αντιθέτως, έχει διευρυνθεί σε σχέση με (την περίοδο) πριν από έξι μήνες».
Είναι σαφές πάντως ότι η ανάκαμψη στην οποία στοχεύει ο Ματέο Ρέντσι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στην ιταλική κοινωνία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ιταλίας, το ΑΕΠ της χώρας φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί μόνον οριακά (+0,2%), ενώ το Στατιστικό Ινστιτούτο (Istat) πριν από λίγες εβδομάδες έκανε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις (+0,6%).
Σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης, σήμερα το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» σε 24 αναπτυξιακά σχέδια συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά αφορούν την δημιουργία υποδομών, κυρίως στον ιταλικό νότο.
Πρόκειται για έργα που στηρίζονται σε μεικτά κεφάλαια , με δημόσια κονδύλια της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το 80% των έργων θα εκτελεστεί στην Κάτω Ιταλία.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ρέντσι ελπίζει η υλοποίηση των έργων αυτών να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eurostat: “Αύξηση της φορολογίας σε Ελλάδα και Ε.Ε. το 2012”
Αποπληθωρισμό -1,5% εμφάνισε η Ελλάδα τον Ιούνιο
Η δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2013