Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, το Σάββατο (28.09.2019), προανήγγειλε επέκταση και αναμόρφωση του συστήματος εντός του 2020.
Αυτό, όπως λέει, θα επηρεάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη». Όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των τιμών σε 7.000 περιοχές που σήμερα είναι εκτός σχεδίου, με στόχο να μπει τέλος στη φορολογική ασυλία για πολλές πολυτελείς βίλες.
«Η αναμόρφωση προωθείται μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη» λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Σε πρώτη φάση, το εγχείρημα για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχει δυο βασικά στοιχεία. Αφενός την επέκταση και τον εξορθολογισμό του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας και αφετέρου τη βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήματος ιδιωτών εκτιμητών.
Οι φοροελαφρύνσεις
Εκτός από τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλει πως το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις φόρων για το 2020, νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, ενίσχυση πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αύξηση του ελάχιστου ύψους διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναμόρφωση του πλαισίου των παροχών σε είδος και νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνει ότι οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και συγκεκριμένα μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα και στον εισαγωγικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα.
Επιπλέον μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ξεκινώντας από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ μεσοπρόθεσμα ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει πως θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.