Περίπου 75 εκατ. το χρόνο θα είναι το όφελος που θα έχει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ.
Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΣ, “το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΣ/ΕΤΧΣ) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ (ESM/EFSF), που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.
Με αφορμή αυτή την απόφαση του ESM, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:
“Κατόπιν επίσημου αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση αποπληρωμής τους, εγκρίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.
Η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.
Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα – βήμα, στην πλήρη κανονικότητα”.
Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Περίπου 75 εκατ. το χρόνο θα είναι το όφελος που θα έχει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%).
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι διπλό.
Πέρα από την εξοικονόμηση των 75 εκατ. το χρόνο, θα υπάρξουν άλλα δύο κέρδη:
- Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.
- Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Γιατί έπρεπε να ενημερώσει η Ελλάδα τον ESM
Οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Δηλαδή, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.
Αν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί -όπως προαναφέρθηκε-κάτω από το 3%.