Ορθάνοικτο άφησε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, μετά την οριστικοποίηση του πακέτου των 22,5 δις της Κομισιόν.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, ο Χρήστος Σταϊκούρας «υπάρχουν σαφείς αναφορές σε ιδιοκτησία του προγράμματος από την κάθε χώρα της Ευρώπης και έτσι η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες της».
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν δύο σκέλη: Αφ’ ενός την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία. Και, αφ’ ετέρου τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη.
Ερωτηθείς για την υλοποίηση του πακέτου βοήθειας, ο υπουργός τόνισε ότι μπορεί να μην καταστεί εφικτό το νέο αυτό πακέτο να ενεργοποιηθεί εντός του έτους, αλλά όπως τόνισε, επιδίωξη της χώρας είναι, στο πλαίσιο ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου προγράμματος, η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όλα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας
Αναφερόμενος στην κατάσταση των επιχειρήσεων και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο άλλες, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.
«Απλώνουμε ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να τις βοηθήσουμε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση του ΦΠΑ στο 13%.
«Για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Δε σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει όλα τα προβλήματα».
Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χαρακτήρισε «φιλόδοξο, δίκαιο, ρεαλιστικό και απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις πιεστικές ανάγκες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ από το πακέτο, με την εκταμίευση των χρημάτων πιθανόν να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
«Πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις για το 2021 αλλά η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν κάποιες από αυτές τις εκταμιεύσεις το 2020».
Η χώρα, μέχρι τον Οκτώβριο οφείλει να θέσει τις προτεραιότητες που έχει προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα εδράζονται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού, ενώ ο δεύτερος θα αφορά την ανάκαμψη της χώρας.
Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο μέσω προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ.
«Η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα υλοποιηθούν οι πολιτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα».
«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, σύνεση και υπευθυνότητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους ώστε η χώρα να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη».
Πηγή: Live News.