Οικονομία

Στάση πληρωμών και άδειασμα των Ταμείων – Ισορροπία του τρόμου στη διαπραγμάτευση

- Συνδέει τη διαπραγμάτευση με τη Σύνοδο της Ρώμης η Αθήνα
- Κίνηση υψηλού ρίσκου με στόχο να μην περάσουν σκληρά μέτρα του ΔΝΤ
- Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για πάγωμα πληρωμών
- Ξύνουν τον... πάτο του βαρελιού με τα διαθέσιμα των Ταμείων

Για μια κίνηση υψηλού ρίσκου από την πλευρά της Αθήνας κάνουν λόγο οι πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές η κυβέρνηση συνδέει τη διαπραγμάτευση με την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης ζητώντας να υπάρξει στο κείμενο διακήρυξης παράγραφος που θα αφορά στα εργασιακά κεκτιμένα της Ε.Ε. Έτσι ώστε να υπάρξει ανάσχεση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου καθώς οδηγεί σε καθυστέρηση ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και την αντίδραση του ΔΝΤ σε αυτό ή κατά πόσο δεσμεύεται το Ταμείο από μια τέτοια παράγραφο στη διακήρυξη.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν καθυστέρηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή μάλιστα η Αθήνα φαίνεται να προετοιμάζεται για τον τρόπο αποπληρωμής των δανειακών αναγκών ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το σχέδιο έρχεται… από το παρελθόν για να αναβιώσει της δραματικές στιγμές που η χώρα έζησε το 2015.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της ιδιότυπης στάσης πληρωμών από το Δημόσιο με ταυτόχρονη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών και δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημόσιων φορέων.
Ουσιαστικά το σχέδιο περιλαμβάνει… πάγωμα της οικονομίας με στόχο να μπορέσει η Αθήνα να μείνει ζωντανή στη διαπραγμάτευση κατά το δυνατό περισσότερο χωρίς να έχει ανάγκη ρευστότητας μέσο της δόσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πάγωμα των πληρωμών προς τους ιδιώτες ωστόσο σημαίνει απόλυτο πάγωμα της οικονομίας, νέο κύκλο ύφεσης απολύσεων κλπ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη από την αρχή του έτους και με τη διαπραγμάτευση… παγωμένη τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο και φαίνεται ότι ως τον Ιούνιο υπάρχει τάση αύξησής τους κατά ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια ώρα υπάρχει περιθώριο δανεισμού μέσω ρέπος της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων. Εάν ακολουθηθεί αυτή η τακτική το κράτος εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσό που απαιτείται για την πληρωμή των οφειλών όμως η κίνηση αυτή οδηγεί σε στραγγαλισμό την πραγματική οικονομία.

Βέβαια υπάρχει και μαι δεύτερη ανάγνωση που λέει ότι τα παραπάνω χρήματα το οικονομικό επιτελείο θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε πληρωμές μισθών συντάξεων κλπ χωρίς την πίεση που προκύπτει απ’ τη μη εκταμίευση της δόσης λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου κερδίζει χρόνο και μπορεί να ελιχθεί καλύτερα στην ασφυκτική πίεση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ.

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα