Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Σταθάκης: Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5 ως 3%

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η οικονομία θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% και 3% υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γι΄βργος Σταθάκης μιλώντας την πρώτη ημέρα της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2016) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε φάση καμπής και ότι το ΑΕΠ εισέρχεται σε ανοδική τροχιά και παρουσίασε τους στόχυς του κυβερνητικού σχεδίου:
-Ο πρώτος στόχος είναι η δημοσιονομική σταθεροποίηση που περιλαμβάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική προστασία και την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους.
-Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος αφορά τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα βήματα που έχουν γίνει για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνουν την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τη μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος περνά και μέσα από την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε δευτερογενής αγορά μετά από διαμόρφωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν, καθώς και ένα πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών σε όλες τις κατηγορίες δανείων.
Τελευταίο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί η επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος σε αντίθεση με το νόμο Δένδια είναι καθολικός, δηλαδή αφορά όλα τα χρέη και όλες τις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει τους πιστωτές ισότιμα, τόσο τις τράπεζες όσο και το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Υπουργός περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο που θα λειτουργεί ο νόμος και υπογράμμισε ότι όλα τα παραπάνω συμβάλλουν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τη σταθεροποίηση που ήδη έχει επέλθει βάσει των στόχων που έχουν τεθεί για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% ως το 2019.
-Ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος, αφορά τις θεσμικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η πρώτη μεταρρύθμιση αφορά τους νόμους για την ίδρυση και αδειοδότηση επιχειρήσεων. Στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί για τις επιχειρήσεις, η σύσταση θα γίνεται σε μια ημέρα στις υπηρεσίες μιας στάσης των επιμελητηρίων.
Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά τα εργασιακά και θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Η τρίτη, εστιάζει στη δημιουργία του Αναπτυξιακού Συμβουλίου και στην ολοκλήρωση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.
Όλα τα παραπάνω, τόνισε ο κ. Σταθάκης, «συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία θα ξεδιπλωθεί η αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζεται στην αξιοποίηση του επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Με όλα αυτά αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε τη δίκαιη ανάπτυξη».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου η ελληνική οικονομία να δεχτεί τις αναγκαίες εκείνες ωθήσεις που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα την κατευθύνουν προς ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται και θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016: (α) το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) με αρχικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EΙF) και επιπλέον πόρους από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές, και με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, (β) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) με πόρους 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, (γ) το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν ακόμη: (δ) το νέο Ταμείο Υποδομών (νέο JESSICA) που θα κινηθεί στους άξονες του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αστικής ανάπτυξης και (ε) το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.
Πέρα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο Υφυπουργός στάθηκε στην αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ και τις συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύονται 1,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση τριών σημαντικών αναπτυξιακών έργων -της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου μέσω υποβρύχιου καλωδίου, καθώς και της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Βόρειας και Στερεάς Ελλάδας- συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. θα προέλθουν από κεφάλαια της ΕΤΕπ. Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη την προσέλκυση 11 μέχρι στιγμής ιδιωτικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, οι δύο εκ των οποίων αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας.
«Οι επενδυτές και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της», επισήμανε ο Υφυπουργός. Τόνισε, τέλος, τη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε