Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Στεγαστικό: Στα ύψη «τρέχουν» οι τιμές των ενοικίων – Πώς σκοπεύει να τα ρίξει το οικονομικό επιτελείο

Στεγαστικό: Στα ύψη «τρέχουν» οι τιμές των ενοικίων – Πώς σκοπεύει να τα ρίξει το οικονομικό επιτελείο

Το στεγαστικό ζήτημα καλά κρατεί καθώς μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν και τον Αύγουστο στα ενοίκια των κατοικιών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, οι τιμές των ενοικίων «έτρεξαν» με ρυθμό μεγαλύτερο του γενικού πληθωρισμού (3%), καθιστώντας την ενοικίαση κατοικίας ένα δύσκολο έργο για χιλιάδες πολίτες, ζευγάρια και οικογένειες, και επιτείνοντας περαιτέρω το στεγαστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, το κόστος ενοικίασης των σπιτιών τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Πιο ακριβή κατά 4,4% ήταν και η επισκευή των κατοικιών, γεγονός που ενισχύει το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες να κρατούν κλειστά τα ακίνητα τους, καθώς δεν μπορούν να τα συντηρήσουν ή να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά έτσι ώστε να τα βγάλουν στην αγορά προς ενοικίαση.

Συνολικά, τα σπίτια που είναι δηλωμένα ως κενά, ανέρχονταν έως το 2023 σε περίπου 600.000 σε όλη την χώρα, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το αναγκαίο οικιστικό απόθεμα. Μέσα στο 2023, μισθώθηκαν 7.000. Ωστόσο, υπολογίζεται, πως η αγορά ακινήτων χρειάζεται περίπου 200.000 σπίτια επιπλέον για να ισορροπήσει από την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης.

Από την άλλη και οι τιμές αγοράς κατοικίας «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς, αν και σε πιο βραδείς από πέρυσι. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων από 10,4% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο τους έτους υποχώρησε στο 9,2 % το β΄ τρίμηνο.

Πώς απαντά η κυβέρνηση στη στεγαστική κρίση

Στη στεγαστική κρίση το οικονομικό επιτελείο απαντά με μέτρα που έχουν ως στόχο να βγάλουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, και αφήνοντας τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης να επενεργήσουν ευεργετικά στα ενοίκια.

Μία τέτοια ρύθμιση, που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορά την τριετή απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίες θα ρίξουν στην αγορά τα μέχρι τώρα (και επί τριετία) κλειστά ή σε βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα τους. Μάλιστα, για να επωφεληθούν οι χαμηλόσμιθοι και όχι τα μεσαία εισοδήματα από την απαλλαγή, τίθεται όριο στα 120 τ.μ. αλλά και προθεσμία για τη σύναψη των νέων μισθώσεων έως 31.12.2025.

Όρος για να ωφεληθεί κάποιος από το μέτρο είναι πως θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

Επιπλέον, και με τις νέες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να οδηγήσει περισσότερους ιδιοκτήτες προς μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Έτσι, αποφασίστηκε επιβολή νέου αυξημένου τέλους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών αλλά και η απαγόρευση για τα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τέλος, για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να επιδιορθώσουν τα ακίνητα τους που διατηρούν κενά και να τα βγάλουν στις μικρές αγγελίες, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Ταυτόχρονα το νέο πρόγραμμα Σπίτι Μου 2 ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σκοπεύει να βοηθήσει για να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις