Site icon NewsIT

Στη δημοσιότητα η συμφωνία με την τρόικα – Καμπανάκι για τις τράπεζες και παράταση φορολογικών μέτρων και το 2015

19.03.2014 | 22:31
Στη δημοσιότητα η συμφωνία με την τρόικα – Καμπανάκι για τις τράπεζες και παράταση φορολογικών μέτρων και το 2015

 Δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της τρόικας μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα και η τρόικα συμφωνούν πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και αναμένουν σταδιακή ανάκαμψη καθώς όπως σημειώνουν ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο και μικρό μέρος του θα μεταφερθεί το 2014. Σημειώνουν επίσης πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά την πρόθεσή τους για υλοποίηση των στόχων για να επιτευχθούν οι στόχοι και το 2015 και συγκεκριμένα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρει για τους πολίτες είναι πως μέσα στις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών είναι και η παράταση των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης. 

Η εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας αναμένεται ότι θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ταμείου και της Επιτροπής η οποία δόθηκε ταυτόχρονα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο η τρόικα επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν ένα αρκετά υψηλότερο ποσό για να ανακεφαλαιοποιηθούν από ότι προβλέπουν οι ελληνικές αρχές, ιδίως εάν δεν διευθετηθεί σύντομα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το κλιμάκιο της τρόικας το οποίο ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος επισήμανε ότι η οικονομία της Ελλάδας «αρχίζει να σταθεροποιείται» και οδεύει προς «μια σταδιακή επάνοδο της ανάπτυξης», κάτι το οποίο συνάδει με προηγούμενες προβολές της. Επισήμανε επίσης ότι οι τιμές «διορθώνονται» και πως «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συμφωνία με την τρόικα «οπλίζει» την κυβέρνηση – Όλα τα επόμενα βήματα του Αντώνη Σαμαρά

Κυβέρνηση: Σας δίνουμε γάιδαρο και τον κοιτάζετε στα δόντια; Τρόικα: Ήρθαμε να σας πάρουμε το άλογο, όχι τον γάιδαρο

Βενιζέλος: Η συμφωνία με την Τρόικα θα πάει στη Βουλή όπως πρέπει

Όλι Ρεν: Πολύ καλό νέο η συμφωνία Ελλάδας – τρόικας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version